h

De Publieke Bank

17 januari 2020

De Publieke Bank

Foto: AnnemiekKamphuis

Het geld waar jij hard voor hebt gewerkt, veilig op een rekening. Een plek waar je spaargeld niet kan verdampen omdat de bank weer te veel risico’s neemt in hun zucht naar winst. Een plek waar geen onzekerheid over negatieve spaarrentes bestaat. Een bankrekening waar vandaan je altijd kunt pinnen, overschrijven of contant geld  opnemen ook in tijden van crisis. Een voorziening die aan de basis ligt van een goed functionerende, stabiele en democratische samenleving, net zoals politie, openbare scholen en de zorg. Dat is de Publieke Bank.

Na een burgerinitiatief met meer dan 100.000 handtekeningen is het debat over ons geldstelsel op gang gekomen. Stichting Ons Geld, Stichting Full Reserve, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, tal van economen en hoogleraren hebben zich uitgesproken voor een zogenoemde ‘full reserve’ bank, oftewel de Publieke Bank. SP Kamerlid Mahir Alkaya maakt zich hard voor de oprichting van deze instelling met zijn initiatiefnota 100% veilig sparen en betalen.

Als we niet meer gegijzeld worden door de financiële sector kunnen we weer voor onszelf beslissen wat we voor onze gemeenschap belangrijk vinden. Een Publieke bank is er voor de mensen, geeft ons een stabiel fundament om een maatschappij op te bouwen en de democratische keuzevrijheid die aan de basis ligt van een rechtvaardige samenleving.

Foto: AnnemiekKamphuis

Wilt u hier meer over weten of over meepraten, kom dan op vrijdag 24 januari om 20.00 naar het Badhuistheater, Boerhaaveplein 28, 1091 AT Amsterdam.

-Mahir Alkaya Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij

-Mark Sanders Econoom en Universitair hoofddocent Sustainable  Finance Lab

-Edgar Wortmann Jurist Stichting Ons Geld

U bent hier