h

Voorstel van Lijst Hilbrand Nawijn druist in tegen de rechtsstaat

19 januari 2016

Voorstel van Lijst Hilbrand Nawijn druist in tegen de rechtsstaat

Het voorstel dat Lijst Hilbrand Nawijn afgelopen maandag tijdens de gemeenteraadsvergadering indiende om het paspoort af te nemen van mensen die radicaliserende en jihadistische uitingen uitdragen druist in tegen de rechtsstaat. Hoe oneens je het ook met die ideeën bent en hoe verwerpelijk ze ook zijn, je kan mensen niet hun nationaliteit ontnemen vanwege de opvattingen die ze hebben en uiten. Dat raakt de kernbeginselen van de rechtstaat.

De maatregel die de beweging van Nawijn voorstelde is populistische symboolpolitiek die niks gaat bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van jihadisme. Naast het afnemen van het paspoort en de nationaliteit wil Nawijns LHN deze mensen ook het land uitzetten. Naast dat het ontnemen van iemands nationaliteit onwenselijk is is dit voorstel ook nog eens onwenselijk. Als terugkerende jihadisten bijvoorbeeld oorlogsmisdaden gepleegd hebben dan is het de taak ze te vervolgen en niet op vrije voeten over de landsgrenzen heen te zetten. Daarnaast dienen mensen die gedesillusioneerd of met spijt terugkeren begeleid te worden naar een goede terugkeer in de samenleving en vergroten dit soort maatregelen alleen maar het persoonlijk leed van de naaste familie en omgeving.

Er wordt daarnaast gesteld dat het afnemen van het paspoort bij jihadisten met een dubbele nationaliteit een preventieve werking heeft. Alsof een jihadist die van plan is deel te nemen aan de strijd in Syrië zich daardoor laat tegenhouden. Bovendien heeft die jihadist dan een tweede paspoort om naar het gebied af te reizen. Het gaat mensen er dus niet van weerhouden om naar het gebied af te reizen.

Raadslid Lennart Feijen “Dat Nawijns LHN dit voorstel indient verbaast mij niets. Maar dat partijen als de VVD en de CU/SGP er geen moeite mee hebben om een voorstel dat tegen de rechtsstaat indruist te steunen is treurig. Gelukkig was de rest van de gemeenteraad mordicus tegen deze symboolmaatregel die niets gaat bijdragen aan het voorkomen en tegengaan van jihadisme. Slechte en verwerpelijke ideeën bestrijd je met goede ideeën, niet met repressieve strafmaatregelen.”

U bent hier