h

SP Zoetermeer stelt voor korting op OZB-aanslag ook aan burgers te geven

14 april 2015

SP Zoetermeer stelt voor korting op OZB-aanslag ook aan burgers te geven

De SP Zoetermeer heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van 13 april een voorstel ingediend om niet alleen ondernemers maar ook burgers een eenmalige korting op de OZB-aanslag te geven.

Afgelopen begrotingsdebat heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om ondernemers te compenseren voor de stijging van de OZB-aanslag door een eenmalige tegemoetkoming van € 50 te geven als ondernemers gebruik gingen maken van automatische incasso.

De SP Zoetermeer vind dat deze compensatie ook voor burgers moet gelden. Net als ondernemers zijn ook burgers de afgelopen jaren geconfronteerd met een waardedaling van hun huis. Het zou daarom raar zijn om de voorgestelde compensatie van de gestegen OZB-aanslag alleen aan ondernemers en niet aan burgers te geven.

De voordelen die in het voorstel genoemd werden waren dat de gemeente het gebruik van automatische incasso wil stimuleren, de dienstverlening verbeterd wordt en dat het voor de bedrijfsvoering van de gemeente makkelijker is omdat de bedragen automatisch worden ontvangen. Voordelen die niet alleen gelden als ondernemers gebruik maken van automatische incasso maar des te meer als ook burgers dat doen. 

Toch wilde de gemeenteraad alleen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming geven en de burgers niet. Het voorstel van de SP Zoetermeer werd alleen gesteund door GroenLinks. Hierop heeft de SP Zoetermeer tegen het voorstel gestemd om alleen ondernemers te compenseren voor de stijgende OZB-aanslag, want gelijke monniken, gelijke kappen.

Raadslid Lennart Feijen: "Het is een schande dat de gemeenteraad ondernemers wel compenseert voor de stijgende OZB-aanslag maar burgers niet. Dit soort financiële voordeeltjes worden alleen aan ondernemers uitgedeeld terwijl burgers gewoon de volle pond moeten blijven betalen. Het afwijzen van ons voorstel maakt maar weer eens duidelijk voor wie de gemeenteraadsleden er zitten en wiens belangen zij behartigen. Niet die van de gewone burger blijkbaar."

U bent hier