h

Participatiewet uitholling van werknemersrechten

5 december 2014

Participatiewet uitholling van werknemersrechten

Deze week heeft de gemeenteraad het beleid rondom de Participatiewet aangenomen. Hierbij zet de raad een stap verder in de richting van het ondermijnen van werknemersrechten. De werkgevers krijgt lekkers, de bijstandsgerechtigde de roe.

Mensen in de bijstand moet straks gaan werken zonder loon omdat ze anders hun bijstand verliezen, in een re-integratietraject of omdat ze een “tegenprestatie” moeten verrichten. Hiermee wordt gebroken met het uitgangs-punt dat de bijstand een recht is waar mensen jarenlang belasting voor hebben betaald en geen liefdadigheid van de overheid waar je iets voor terug moet doen.

Dit gaat op grote schaal tot verdringing van regulier werk leiden. Werk dat in het verleden is wegbezuinigd wordt dan ineens geen verdringing meer genoemd terwijl het gewoon regulier werk is waar een fastsoenlijk loon en een arbeidscontract tegenover hoort te staan. Zo zien we dat mensen in de bjistand worden ingezet in het groenonderhoud, zij inpakwerk moeten doen, productiewerk, archiefwerkzaamheden of schilderwerk.

Raadslid Lennart Feijen: “Het beleid rondom de Participatiewet ondermijnt het minimumloon en zorgt op grote schaal voor verdringing van regulier werk. Mensen worden straks gedwongen om gratis te werken, niet voor een salaris maar voor een bijstandsuitkering. Een werkervaringsplek, proefplaatsing, doorstroombaan betekent gewoon dat er werk is. En als er werk is dan dient iemand daar een fatsoenlijk loon voor te krijgen.”

Ondertussen wordt de subsidiekraan voor werkgevers opengezet zodat zij niet meer zelf het minimumloon voor hun werknemers hoeven te betalen. Waarom zou een werkgever immers nog iemand regulier in dienst nemen als die ook iemand gratis of met subsidie aan het werk kan zetten? Hierdoor wordt een draaideur aan gratis en gesubsieerde arbeidsplaatsen gecreeërd waarbij mensen van de ene werkplek naar de andere werkplek worden gesleept.

Mensen die het niet pikken dat zij gratis moeten werken en daarbij van de ene naar de andere werkplek worden gesleept en zich niet wensen te laten disciplineren en conditioneren om zich de nieuwe arbeidsethos van het gratis werken voor je uitkering eigen te maken kunnen rekenen op flinke kortingen op hun bijstandsuitkering waardoor hun bestaanszekerheid in gevaar komt. In plaats van het aanpakken van de werkloosheid worden de werklozen gestraft.

De SP Zoetermeer heeft bij de behandeling van het beleid rondom de Participatiewet 10 voorstellen ingediend om het sanctioneringsregime enigszins te verlichten, de zoektermijn te schrappen, de werknemer te belonen in plaats van de werkgever, harde en heldere afspraken te maken over een echt dienstverband zodat mensen ook echt perspectief hebben om duurzaam aan het werk te komen en om te stoppen met de “tegenprestatie” en werken met behoud van uitkering.

Uiteindelijk heeft één voorstel van ons het gehaald, namelijk om een beslissing om een korting op de bijstandsuitkering op te leggen altijd in teamverband te nemen, en dit niet door een individuele klantmanager te laten beslissen. Hiermee  wordt (de schijn van) willekeur enigszins voorkomen. Uiteraard hebben we tegen het beleid en de verordeningen gestemd.

Als SP Zoetermeer zullen we de komende tijd in kaart blijven brengen waar mensen allemaal moeten werken zonder loon en waar er verdringing van regulier werk plaatsvindt. Wij willen graag samen met bijstandsgerechtigden een vuist maken tegen dit beleid en de boodschap aan de gemeente meegegeven dat de tegenprestatie zal bestaan uit verzet!

U bent hier