h

Wonen, werken en vrije tijd

4 november 2014

Wonen, werken en vrije tijd

Tijdens de behandeling van de begroting voor 2015 en verder stond voor de SP wonen, werken en vrije tijd centraal. Op deze onderwerpen heeft de SP in totaal 9 voorstellen ingediend om beleid aan te passen of te ontwikkelen. Zo wil de SP niet bezuinigen, maar juist investeren in duurzame arbeidsparticipatie en werkgelegenheid. Op het gebied van huisvesting vraagt de SP vooral aandacht voor de exorbitante stijging van huren van sociale woningen. In het kader van vrije tijd wil de SP het stadsmuseum van de ondergang redden. Op maandag 10 november zal de raad stemmen over de voorstellen.

In het coalitieakkoord staat duidelijk dat het college wil investeren in werkgelegenheid. In de eerste begroting die het college heeft aangeboden aan de raad is al een afname van het budget te zien. Het college doet voorkomen alsof zij investeert in meer werkgelegenheid, door meer geld uit te trekken om ondernemers naar de stad te halen. Helaas is nog nooit aangetoond dat dit leidt tot meer werkgelegenheid. De SP vindt dit dan ook geen investering in de werkgelegenheid.

De huren van sociale woningen stijgen, zeker het laatste jaar, enorm. Zeker wanneer iemand een nieuwe woning betrekt stijgt de huur soms zo hoog dat de nieuwe huurder meer dan honderd euro per maand aan huur moet betalen voor dezelfde woning in vergelijking met zijn buren. De SP wil dat er een maximum wordt gesteld aan de stijging van de huur. Verder stelt de SP voor om met woningbouwcorporaties in gesprek te gaan over de aanschaf van woningen in de vrije sector die al geruime tijd leeg staan, zodat deze beschikbaar worden voor de sociale sector, waar al jaren sprake is van een wachtlijst.

Het stadsmuseum dreigt de deuren te moeten sluiten als het college niet extra subsidie geeft aan het stadsmuseum. De SP zou het zonde vinden als een dergelijke voorziening verloren gaat en heeft daarom voorgesteld de extra benodigde subsidie in ieder geval voor 2015 te verstrekken. In 2015 zal de raad een afweging gaan maken of een stadsmuseum gewenst is of niet. Daar kan de politieke keuze worden gemaakt. Die keuze kan niet meer gemaakt worden als het Stadsmuseum haar deuren al heeft gesloten.

U bent hier