h

Wederom: behoud de thuiszorg!

6 november 2014

Wederom: behoud de thuiszorg!

Het debat over de zorg in Zoetermeer heeft 13 oktober j.l. plaatsgevonden. Een meerderheid van de raad heeft toen besloten om de lichte huishoudelijke hulp in Zoetermeer af te schaffen. Alleen mensen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum kunnen nog via de bijzondere bijstand een bijdrage aanvragen voor thuiszorg. De SP diende tijdens het debat 13 oktober j.l. samen met Zó Zoetermeer, GroenLinks en CU/SGP een voorstel in om de thuiszorg te behouden. Deze haalde het toen niet.

In de tussentijd zijn er nog meer financiële gegevens beschikbaar gekomen en is eens te meer duidelijk geworden dat er helemaal geen financiële noodzaak bestaat om de lichte huishoudelijke hulp af te schaffen. Deze nieuwe financiële gegevens zijn voor de SP, Zó Zoetermeer, GroenLinks en CU/SGP aanleiding om tijdens de behandeling voor te stellen om het besluit van het afschaffen van de thuiszorg terug te draaien. 

Fractievoorzitter Daniël Westhoek: “Ik heb in de bijdrage van de SP aan de begroting een brief voorgelezen die ik heb ontvangen van iemand die zich grote zorgen maakt over de zorg van haar moeder per 1 september 2015, als de thuiszorg komt te vervallen. Vanuit de PvdA en D66 kwamen kritische opmerkingen op de brief. Het is een constatering van iemand die geconfronteerd wordt door een besluit van onder andere deze partijen. Het is niet iets dat ik uit mijn duim zuig, het is een brief van iemand die zich grote zorgen maakt over de gevolgen van het besluit van de raad. Hopelijk heb ik door middel van het voorlezen van deze brief de ogen doen openen van de partijen die eerder besloten de thuiszorg af te schaffen. Dit was slecht één brief van de vele die ik na het besluit om de thuiszorg af te schaffen heb ontvangen. Er zullen veel meer mensen zijn die volgend jaar in de problemen gaan komen doordat zij de zorg niet meer kunnen betalen, zorg waar zij eigenlijk gewoon recht op moeten hebben!”.

De gemeenteraad stemt maandag 10 november over het voorstel.

U bent hier