h

Ook deze raad bezuinigt niet op zichzelf

14 november 2014

Ook deze raad bezuinigt niet op zichzelf

De SP heeft tijdens de behandeling van de begroting aan de gemeenteraad voorgesteld om 10% te korten op de onkostenvergoeding die zij ontvangen. Omgerekend komt dit neer op € 30,- bruto per maand minder inkomsten. Dit voorstel heeft de SP ook de voorgaande twee raadsperioden ingediend. Toen was er geen meerderheid. Ook deze keer kon het voorstel van de SP niet op een meerderheid van de gemeenteraad rekenen. Alleen GroenLinks stemde voor het voorstel van de SP.

Na jaren van bezuinigingen is het niet meer dan logisch om ook eens te bezuinigen op de raad zelf. Met dat argument probeerde de SP de gemeenteraadsleden te overtuigen dat het een goed signaal is richting de inwoners dat ook de gemeenteraadsleden de bezuinigingen direct voelen in hun eigen portemonnee. Maar helaas waren er maar zeer weinig raadsleden gevoelig voor. Sterker nog, maar 6 naar de 39 raadsleden stemden voor het voorstel. Alleen die van de SP en GroenLinks.

Fractievoorzitter Daniël Westhoek: “Eigenlijk wist ik van te voren al dat ook deze raad natuurlijk niet aan de eigen portemonnee wilde komen. Die ervaring had ik al uit de voorgaande twee raadsperioden. Maar toch wilde ik ook deze gemeenteraad de keuze voorleggen. Het valt me iedere keer weer tegen dat raadsleden altijd stoere taal hebben wanneer zij spreken over bezuinigingen die nu eenmaal moeten worden doorgevoerd, zoals bijvoorbeeld in de zorg, maar die stoere taal verdwijnt wanneer het om de eigen portemonnee gaat. Jammer! Juist de raad heeft een belangrijke voorbeeldfunctie!”

U bent hier