h

Is het echt veiliger door cameratoezicht?

24 september 2014

Is het echt veiliger door cameratoezicht?

Volgens het college van B&W vergroten camera's in Zoetermeer het gevoel van veiligheid. Het college baseert deze conclusie op het feit dat er meer aanhoudingen hebben plaatsgevonden. Het aantal incidenten is echter niet afgenomen. De SP vraagt zich sterk af of het gevoel van veiligheid inderdaad is toegenomen door de inzet van cameratoezicht. Een conclusie trekken aan de hand van meer aanhoudingen vindt de SP te voorbarig. De SP wil dan ook graag een betere onderbouwing van het college.

De SP is niet erg enthousiast over cameratoezicht, zeker niet wanneer dit een structureel karakter krijgt. De SP ziet veel meer in het voorkomen van criminaliteit dan het achteraf opsporen van crimineel gedrag. Een politieagent hoort op straat aanwezig te zijn en niet achter een beeldscherm te zitten. Geld dat uitgegeven wordt aan cameratoezicht kan wat de SP betreft veel beter worden ingezet op preventie. 

Raadslid Fred van Elleswijk: “Het college doet in evaluaties over cameratoezicht altijd zeer positief. Echter zijn veel conclusies nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Zeker gevoel van veiligheid is erg moeilijk te meten. Concluderen dat dit is toegenomen omdat er meer aanhoudingen zijn geweest is gewoonweg willekeurig shoppen. De conclusie kan immers ook volledig andersom zijn, het gevoel van veiligheid is afgenomen, omdat het aantal incidenten niet is teruggedrongen. Kortom, het is maar net met welke bril op er naar de cijfers wordt gekeken. Ik vind dat agenten zichtbaar op straat aanwezig moeten zijn. Camera's dwingen agenten echter binnen te zitten.”

U bent hier