h

Lagere lasten voor groot deel inwoners

24 juni 2014

Lagere lasten voor groot deel inwoners

De SP denkt de lasten voor een groot deel van de Zoetermeerse inwoners te kunnen verlagen door de rioolbelasting op een eerlijke manier te verrekenen. De rioolbelasting is momenteel opgebouwd uit een vast deel en een variabel deel die afhangt van de WOZ-waarde van een woning. Echter kent het variabele deel een plafond van € 454.000. De SP wil af van het plafond bij de berekening van de rioolbelasting om zo te komen tot een eerlijkere verdeling van de lasten.

Bij het heffen van belastingen hanteert de SP het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Op deze wijze draagt iedereen naar ratio bij. Het instellen van een plafond, zoals bij de rioolbelasting, zorgt er voor dat mensen die in een goedkopere woning naar verhouding meer betalen dan mensen die in een duurdere woning wonen. Door het plafond te schrappen worden de lasten eerlijker verdeeld, waardoor voor een groot deel van de inwoners de lasten zelfs kunnen dalen.

SP raadslid Fred van Elleswijk: “Voor de SP is het van belang dat lasten eerlijk verdeeld worden. Doordat de rioolbelasting in Zoetermeer een plafond kent is de stijging van de rioolbelasting relatief hoger bij goedkope woningen en dus in veel gevallen voor gezinnen met een lager inkomen. En dat vind ik niet eerlijk. Bijkomend voordeel van ons verstel is ook nog eens dat wanneer de plafond wordt losgelaten de lasten voor een groot deel van onze inwoners lager zullen zijn.”

U bent hier