h

Schaf hondenbelasting af

6 november 2013

Schaf hondenbelasting af

Tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar heeft de SP voorgesteld om de hondenbelasting af te schaffen. Het is volgens de SP een middeleeuwse belasting, welke gebruikt wordt als melkkoe. De inkomsten van de hondenbelasting komen terecht in de algemene middelen van de gemeente en niet ten gunste van voorzieningen voor honden(bezitters). Daarmee schiet de hondenbelasting wat de SP betreft haar doel voorbij. 

De hondenbelasting was vroeger een transportbelasting, in de tijd dat hondenkarren nog gebruikelijk waren. Tegenwoordig is het gewoon een inkomstenbron voor de gemeente, waarmee van alles betaald wordt. De SP vindt het vreemd dat bezitters van honden dan specifiek belast worden en bezitters van andere huisdieren niet. Het is dan eerlijker om de hondenbelasting af te schaffen.

Fractievoorzitter Daniël Westhoek: “Het afgelopen jaar hebben veel hondenbezitters contact met de SP opgenomen met de vraag wat er met de betreffende belasting gedaan wordt. Als antwoord gaven wij hen dat het in de algemene middelen van de gemeente terecht komt en dat er feitelijk van alles mee gefinancierd kan worden. De meeste hondenbezitters zouden het niet erg vinden om de belasting te betalen, als het maar ten gunste komt van voorzieningen voor hondenbezitters. Als dat niet het geval is vindt de meerderheid dat het dan afgeschaft moet worden. Mede hierdoor stelt de SP voor om deze ouderwetse belasting af te schaffen.”

Reacties

Motorrijtuigenbelasting verdwijnt ook in de algemene middelen. Waarom juist de hondenbelasting afschaffen? Wat is de dieperliggende gedachte achter dit voorstel?

Waarom hondenbelasting afschaffen?

Best Jos,

Motorrijtuigenbelasting is een belasting die de provincie en het rijk heffen. Daar gaan wij als gemeente niet over. Maar de motorrijtuigenbelasting is in meerdere opzichten een belasting waar een goede discussie over valt te voeren. Kijk alleen al naar de verschillen per provincie.

De reden dat wij als SP voorstellen om de hondenbelasting af te schaffen is omdat wij het vreemd vinden dat een deel van de Zoetermeerse inwoners, die toevallig een hond bezitten, belasting moeten betalen voor iets waar zij geen voorzieningen voor terug zien. De gedachte achter de hondenbelasting, een transportbelasting uit de middeleeuwen, speelt al lang niet meer. Daarmee heeft de hondenbelasting geen doel meer. 

Wanneer je bijvoorbeeld, zoals de SP al eens heeft voorgesteld, leegstandsbelasting gaat heffen dan zal dit ook in de algemene middelen verdwijnen, maar dan is het doel ook helder, leegstand tegen gaan. Maar een dergelijk argument is niet meer te geven bij hondenbelasting. Zo is de SP tot het voorstel gekomen voor afschaffing van de hondenbelasting.

Daniël Westhoek
Fractievoorzitter.

Dag Daniël,
Het verschil tussen motorrijtuigenbelasting en hondenbelasting is dus dat de ene belasting door rijk en provincie wordt geheven en de andere door de gemeente. Maar principieel is er volgens mij geen verschil.
Daarnaast hebben mensen toch niet 'toevallig' (zoals je schrijft) een hond? Je kiest daarvoor. Ik heb 'toevallig' een koophuis. Daarvoor betaal ik WOZ-belasting en ik krijg er geen voorzieningen voor terug die een huurder níet heeft. Ik vraag me, kortom, nog steeds af wat de diepere gedachte is achter het willen afschaffen van juist de hondenbelasting.

Waarom hondenbelasting afschaffen?

Beste Jos,

Waarom betalen bijvoorbeeld paardenbezitters geen paardenbelasting? En kattenbezitters geen kattenbelasting? Iedere bezitter van een motorvoertuig betaald belasting. Dus bij die belasting is het op dat gebied wel eerlijk verdeeld.

Als we kijken naar het onderdeel vervuilen, het argument dat de voorstanders van de hondenbelasting nog wel eens gebruiken, dan is het niet meer dan eerlijk om ook de bezitters van andere dieren die zich in de openbare ruimte bevinden te belasten. Maar dat lijkt ons als SP dus te ver gaan en daarom kiezen wij één lijn hierin en stellen we voor om deze belasting af te schaffen. Een diepere gedachte zit hier niet achter. Het is puur uit oogpunt van redelijkheid.

Daniël Westhoek
Fractievoorzitter

Reactie toevoegen

U bent hier