h

Referendumverordening wordt aangepast

13 november 2013

Referendumverordening wordt aangepast

De SP heeft aan het college gevraagd of zij bereid is de referendumverordening van de gemeente Zoetermeer een keer tegen het licht te houden en te komen met een voorstel om de verordening democratischer te maken. Nu moeten ondersteuners van een referendumverzoek nog hun handtekening komen zetten op het stadhuis of digitaal door middel van het inloggen met een DigiD. Deze procedure zet aanvragers van een referendum vrijwel buitenspel. De SP wil dat het mogelijk is om handtekening voor een referendumaanvraag gewoon op straat te verzamelen.

Het college is het met de SP eens dat de huidige referendumverordening niet bemoedigend is voor mensen om een referendum aan te vragen. Daarom gaat het college kijken op welke punten de huidige referendumverordening kan worden gewijzigd en zal met een voorstel naar de raad komen.

Voor de SP staat voorop dat in de nieuwe referendumverordening moet zijn opgenomen dat een aanvrager vrij is om handtekeningen te verzamelen op plaatsen waar hij/zij dat wil. De gemeente verstrekt hiervoor een standaard handtekeningenformulier en controleert deze achteraf door middel van een steekproef. Alleen met deze werkwijze kan de referendumverordening democratischer worden gemaakt.

Fractievoorzitter Daniël Westhoek: “De aanvrager van het referendum over de verkoop van het zwembad heeft ons laten zien dat het gewoonweg niet te doen is om als inwoner van Zoetermeer op een fatsoenlijke wijze een referendum aan te vragen. Mensen vragen naar het stadhuis te gaan om een handtekening te zetten als zij het eens zijn met het houden van een referendum over een bepaald onderwerp is niet te doen. Dan staat bij voorbaat als vast dat het quorum niet gehaald zal worden. Aanvragers van een referendum moeten gewoon in staat worden gesteld om waar ook in Zoetermeer handtekeningen te verzamelen voor hun referendumverzoek. De gemeente controleert deze dan maar vervolgens door middel van een steekproef. Hiermee bevorderen we de democratie en betrokkenheid van de inwoners bij de politiek.”

U bent hier