h

Stop met risicovol leisurebeleid

23 mei 2013

Stop met risicovol leisurebeleid

Na jarenlange erfpacht- en belastingschuld heeft de gemeente Zoetermeer nu eindelijk beslag gelegd op de inboedel van DutchWaterDreams. Hiermee is DWD de eerste van de “Big Five” die (wederom) failliet gaat. De SP zag deze problemen met de leisurehobby van het college al in 2009 aankomen.

In 2009 heeft de gemeente DutchWaterDreams een bedrag van € 199.000 aan staatssteun gegeven in de vorm van kwijtschelding van de erfpacht om faillissement te voorkomen terwijl op dat moment bekend was dat DWD een schuld van € 24 miljoen had. Maar ook in de jaren daarna heeft DWD zijn belasting niet betaald en heeft de gemeente de erfpacht over 2012 zelfs moeten innen door beslag te leggen op de bankrekening van WeBeach, het bedrijf dat DutchWaterDreams nu exploiteert.

Belasting betalen, houd DutchWaterDreams dus al jaren niet van. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de gemeente met tonnen belastinggeld een eerder faillissement van DWD heeft voorkomen terwijl faillissement een ondernemersrisico is. Ondertussen is het de burger die hiervoor moet betalen.

In de afgelopen jaren is het Van Tuyllpark veranderd van sportpark naar “leisuregebied”. Allerlei toegankelijke voorzieningen die voor iedereen in de stad bereikbaar waren werden op de tocht gezet en een mooi park moest wijken om leisurebedrijven te “laten landen”. Zoetermeer heeft de afgelopen jaren een compleet park en vele tonnen aan belastinggeld opgegeven voor de visie van naïeve bestuurders die vandaag de dag nog steeds blind geloven in grootschalige leisure die niet bedoeld is voor de gewone bevolking maar alleen voor hen die het zich kunnen veroorloven. Van dat geld had ook het zwembad gered kunnen worden.

De SP is blij dat het college nu eindelijk stappen zet om de belastingschulden van DWD te innen in plaats van kwijt te schelden. Maar daarnaast zien wij het leisurebeleid liever plaatsmaken voor beleid gericht op toegankelijke, laagdrempelige recreatie en groene parken in plaats van parken volgebouwd met megalomane leisurecomplexen waar men niks meer mee kan als ze failliet gaan en waar de burger voor op moet draaien als het misloopt.

U bent hier