h

SP stemt in met bestemmingsplan Stadsboerderij

23 april 2013

SP stemt in met bestemmingsplan Stadsboerderij

De stadsboerderij en de VrijeTijdCentra (VTC) aan de Voorweg worden samengevoegd. Jarenlang hebben de SP en de vrijwilligers van de VTC gestreden voor het behoud van de VTC's in Zoetermeer. Het nu voorliggende plan realiseert ten minste nog één VTC in Zoetermeer, waarbij dan wel sprake is van een integratie met de stadsboerderij. Met dit plan heeft de SP uiteindelijk ingestemd, omdat de vrijwilligers van de VTC goed betrokken zijn bij de planvorming en zij zich kunnen vinden in de plannen.

De strijd voor het behoud van de VTC, of voor de oudere Zoetermeerder ook wel bekend als de bouwspeelplaats, startte in 2007. Toen werd bekend dat de VTC's te duur werden en stelde het college voor om de VTC's te vercommercialiseren. Het gevolg hiervan zou zijn dat de VTC's geen goedkope laagdrempelige voorziening meer zouden zijn. Uiteindelijk zegde de toenmalige wethouder, Muijzers, toe dat de VTC's in ieder geval niet gesloten zullen worden. Ook als er geen commerciële partij gevonden kon worden.

Direct na de verkiezingen in 2010 kwam het college met het voorstel om 2 locaties van de VTC te sluiten en alleen de locatie aan de Voorweg open te houden. Dit kwam voor zowel de SP als de vrijwilligers van de VTC's als een complete verrassing. Er was immers, zelfs op video vastgelegd, een toezegging van oud wethouder Muijzers dat van sluiting geen sprake zou zijn. Er volgende diverse ludieke acties, waaronder een ware mini VTC op het stadhuisplein, inclusief een groot springkussen en voorafgaand aan de raadsvergadering waarin de toekomst van de VTC's besproken zouden worden waren tientallen kinderen van hout hutten aan het bouwen om te laten zien dat de VTC's niet gesloten mogen worden. Al deze acties hadden niet tot gevolg dat een meerderheid van de raad de waarde van de VTC's inzag.

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “Na jaren van strijd is het hoofdstuk VTC nu gesloten. Zoetermeer houdt nog één VTC, wat ik dan zie als een overwinning. Helaas is dit niet op de huidige locatie aan de Voorweg, maar zal dit de komende jaren gerealiseerd gaan worden op het terrein van de stadsboerderij aan de Voorweg. De vrijwilligers zijn goed betrokken bij de planvorming van de realisatie van deze nieuwe VTC. Hoewel de VTC kleiner zal worden dan wanneer zij aan de huidige locatie zou blijven kunnen de vrijwilligers zich vinden in de plannen. Het feit dat de vrijwilligers goed zijn betrokken bij de planvorming en zij zich tevens kunnen vinden in de plannen heeft de SP doen besluiten om in te stemmen met het voorstel van het college.”

U bent hier