h

faillissement dreigt voor CKC

25 maart 2013

faillissement dreigt voor CKC

Het CKC dreig failliet te gaan door onder andere een bezuinigingstaakstelling van de gemeenteraad. Om weer financieel gezond te worden stelt het CKC voor om onderdelen te privatiseren, zoals het ontslaan van docenten om ze vervolgens als ZZP-er in te huren. Op korte termijn heeft het CKC 370.000 euro nodig om een programma voor volgend schooljaar te kunnen garanderen. De SP heeft ingestemd met dit voorstel, maar heeft zich wel zeer kritisch uitgelaten over de plannen van het CKC om onderdelen te privatiseren.

Volgens het CKC vinden veel docenten het niet erg om als ZZP-er aan de slag te gaan. De SP heeft het CKC gewaarschuwd dat niet iedere docent zomaar zelfstandig ondernemer kan worden. Daarnaast wijst de SP op het verlies van sociale rechten die de docenten zullen hebben wanneer zij als ZZP-er aan de slag gaan. Zo moeten de docenten zichzelf onder andere gaan verzekeren voor arbeidsongeschiktheid, zodat wanneer zij ziek worden doorbetaald krijgen. Zij gaan er dus in uurloon flink op achteruit.

De SP heeft gesproken met een docent die niet blij is met het plan van het CKC om de docenten als ZZP-er in te huren. “Ik ben een docent die leerlingen graag leert muziek te maken, ondernemen zit niet in mij en dat wil ik ook niet. Ik moet dan heel veel dingen zelf gaan regelen, zoals de administratie en het werven van studenten. Ik ben juist in loondienst zodat ik mij kan richten op waar ik goed in ben, leerlingen iets leren over muziek en het instrument dat zij bespelen”, aldus een docent die werkzaam is bij het CKC.

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “Ik heb mijn collega raadsleden voorgehouden dat de bezuinigingstaakstelling waarmee de meesten van hen hebben ingestemd nu twee keer zo hard is teruggekomen. Het CKC had € 200.000 van de taakstelling ingevuld en nu leggen wij er als gemeente weer € 370.000 bij. Het had zomaar kunnen zijn dat wanneer de taakstelling niet was opgelegd het CKC niet had hoeven aankloppen bij de gemeente en hadden wij nu nog € 170.000 over om aan andere zaken te besteden. De taakstelling had namelijk tot gevolg dat het lesgeld omhoog ging wat vervolgens weer tot gevolg had dat er minder leerlingen kwamen. Kortom, bezuinigen pakt niet altijd uit zoals gewenst, dat blijkt maar weer. Dat het CKC vervolgens de rekening van de bezuiniging doorschuift naar de docenten vindt de SP schandalig. Niet iedere docent is een ondernemer. Daarnaast betekent dit een achteruitgang van de sociale rechten van de docenten.”

U bent hier