h

Zoetermeerder schrikt van omvang armoe in gemeente

28 november 2012

Zoetermeerder schrikt van omvang armoe in gemeente

Veel Zoetermeers zijn geschrokken van de omvang de armoe in hun gemeente. Dat bleek afgelopen zaterdag tijdens de actie van de SP om de bijna vierduizend in armoe opgroeiende Zoetermeerse kinderen Sinterklaas te laten vieren. Veel mensen gaven gehoor aan de oproep van de SP om speelgoed in te leveren bij de SP-kraam in het Stadshart. De opbrengst aan gebruikt en zelfs nieuw gekocht speelgoed was boven elke verwachting. De SP levert het ingezamelde speelgoed in bij de voedselbank. Die zorgt vervolgens voor verspreiding onder gezinnen.

Daniël Westhoek“Met het succes van de actie lijkt het taboe op het onderwerp ‘armoede in Nederland’ doorbroken”, reageert fractievoorzitter Daniël Westhoek van de SP in de Zoetermeerse gemeenteraad. “Het doet mij goed om te zien dat er vele tientallen mensen hun solidariteit hebben getoond met de kinderen die opgroeien in armoede, maar dat is zeker niet het enige doel van deze actie. Ik wil mensen er ook van bewustmaken dat er bijna vierduizend kinderen in Zoetermeer opgroeien in armoede. Een aantal dat niet zou mogen in een rijk land als Nederland.”

De kloof tussen arm en rijk moet kleiner, vindt hij. “Daarbij mag er ten minste geen sprake meer zijn van armoede. Ieder kind heeft recht op een gezonde maaltijd per dag en de mogelijkheid om te sporten en te ontspannen. Dat is een voorwaarde voor een goede ontwikkeling van elk kind.”

Veel mensen die speelgoed inleverden gaven aan dat zij geschrokken zijn van het aantal kinderen dat in Zoetermeer, maar ook in heel Nederland, opgroeit in armoede. Een veelgehoorde opmerking was “dat kan toch niet in een land als Nederland!”
Anderen waren van oordeel dat er in Nederland geen armoede bestaat. Westhoek: “In vergelijking met derdewereldlanden hebben deze mensen misschien gelijk, maar Nederland is op Luxemburg na het rijkste land van Europa. Hoe kan het dan dat er maar liefst 350.000 kinderen in Nederland opgroeien in omstandigheden waarin ze niet dagelijks een gezonde maaltijd krijgen en niet kunnen deelnemen aan sport of andere vormen van ontspanning? Dat zijn de feiten en dus kun je niet volhouden dat er in Nederland geen armoede bestaat. En daarvoor moeten we ons schamen. De SP maakt zich sterk voor bestrijding van armoede in Nederland, want als die in Nederland al niet kunnen uitbannen, hoe gaan we dat dan doen in derdewereldlanden?”

De SP zal ook komende zaterdag oude kinderschoenen en speelgoed inzamelen. Oude kinderschoenen en speelgoed kunnen worden ingeleverd bij de SP-kraam op het Promenadeplein in het Stadshart van Zoetermeer en op het Westerplein in Berkel en Rodenrijs. De SP zoekt oude kinderschoenen om te gebruiken tijdens een landelijke manifestatie op het Binnenhof in Den Haag. Daarin zal aandacht van het kabinet Rutte II worden gevraagd voor de vele kinderen die in Nederland opgroeien in armoede. De schoentjes zullen symbool staan voor de kinderen die opgroeien in armoede.

U bent hier