h

Onderzoek toont aan: cijfers B&W berusten op drijfzand

3 september 2012

Onderzoek toont aan: cijfers B&W berusten op drijfzand

De cijfers waarop het college van B&W privatisering van de afdeling Stadsbeheer Bureau Uitvoering (SBU) wil doorvoeren, zijn ondeugdelijk. Dat toont prof. Hans Schenk van de Universiteit Utrecht aan na onderzoek dat hij uitvoerde op verzoek van de ondernemingsraad van SBU. Volgens de hoogleraar Economie baseert het college zich op discutabele aannames en niet op feiten. Volgens het college zal privatisering leiden tot lagere kosten, Schenk komt tot de conclusie dat de cijfers die het college hanteert berusten op drijfzand. “De werkelijkheid zal mogelijk heel anders uitpakken.”

Zo wijst het college er bij herhaling op dat - gelet op de gemiddelde leeftijd van de medewerkers - de productiviteit van het gemeentelijk bedrijf lager is dan die van een geprivatiseerd bedrijf. Schenk zegt een onderbouwing van deze stelling te missen. Ook andere cijfers, zoals de verkoop van gemeentelijke panden, berusten op aannames. Er zit verder geen duidelijke berekening en visie achter. Ook berekeningen met betrekking tot pensioencompensatie voor medewerkers noemt hij “onduidelijk en onvolledig”.

De ondernemingsraad heeft inmiddels laten weten het college negatief te zullen adviseren. De SP is blij dat de OR achter de medewerkers gaat staan. Het rapport van Schenk bevestigt wat de SP al in diverse debatten heeft aangegeven: de cijfers zijn aannames. Ruim een jaar geleden heeft de gemeenteraad in meerderheid een voorstel aangenomen waarin gesteld wordt dat er alleen besloten kan worden tot privatisering als er sprake is van zekerheden. Daarvan is in het geheel geen sprake. De SP acht het dan ook niet haalbaar om de SBU per 1 januari 2013 te privatiseren en zal het college oproepen deze datum te schrappen. Pas als cijfers beschikbaar zijn die op feiten berusten kan de gemeenteraad een goede afweging maken.

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “De SP is al vanaf het begin tegen de privatisering van de afdeling SBU. Veel medewerkers werken al tientallen jaren bij deze gemeentelijke afdeling. Het zijn deze medewerkers die onze stad schoon en veilig houden. Het is dan onbegrijpelijk dat het college deze mensen op straat wil zetten. In dienst van een marktpartij zullen ze hetzelfde werk blijven doen, maar tegen een lager salaris en soberder arbeidsvoorwaarden. De SP kiest niet voor dergelijk asociaal beleid, zeker niet als evenmin aantoonbaar is dat privatisering leidt tot een hogere productiviteit.”

U bent hier