h

CDA, een slechte rentmeester

3 juli 2012

CDA, een slechte rentmeester

Vorige week heeft het CDA het vertrouwen opgezegd in de eigen wethouder Frank Speel. Het CDA kondigde toen meteen aan te komen met een nieuwe wethouderskandidaat. De SP zag juist een geschikte kans om door te gaan met vijf wethouders in plaats van zes. Dat was tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een wens van diverse coalitiepartijen. Zonder het CDA heeft de coalitie ook nog een ruime meerderheid. Steun van het CDA is dus niet nodig. Echter denkt de coalitie hier anders over. Zij verwelkomen de nieuw voorgestelde wethouder, de huidige CDA fractievoorzitter Klaas-Jan de Jong, met open armen.

Het CDA, alsmede de gehele coalitie van VVD, PvdA, D66 en LHN schepen de gemeenschap door deze keuze op met hoge kosten. De nieuwe CDA wethouder zal de gemeenschap namelijk enkele tonnen gaan kosten. En dan noemt het CDA zich regelmatig een goede rentmeester! De SP kan niet anders dan concluderen dat er met deze keuze helemaal geen sprake is van goed rentmeesterschap.

Als het CDA een verantwoordelijke keuze had gemaakt, in deze tijd van bezuinigingen, dan had zij geen nieuwe wethouderskandidaat voorgedragen, maar wel de coalitie blijven steunen. Met het geld dat hiermee wordt uitbesteed hadden de bouwspeelplaatsen nog enkele jaren zonder problemen open kunnen blijven. Het CDA kiest er echter niet voor voorzieningen te behouden, maar voor een plek op het pluche.

Zowel het CDA als de andere coalitiepartijen weten nog niet waar zij het geld in de begroting moeten vinden om de nieuwe wethouderspost te bekostigen. De VVD zei, “het is vervelend, maar dat hoort bij de politiek. In het najaar zal de raad geconfronteerd worden met deze extra kostenpost”. En deze extra kostenpost accepteert de SP dus niet!

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “Ik was vorige week al zeer teleurgesteld dat de raadsleden geen € 30 per maand wilde inleveren om een bijdrage te leveren aan de bezuinigingen. Nog geen week later neemt het CDA het besluit om nog enkele tonnen extra uit te geven omdat het pluche toch wel erg lekker zit. Ik schreef afgelopen zondag in een column over het verwerpen van het voorstel om € 30 per maand per raadslid in te leveren dat de burger de politiek zo weer kent, als zakkenvullers die toch niet luisteren. De keuze van het CDA om een nieuwe wethouder aan te dragen draagt er niet bij om dit beeld te verkleinen. En dan vraagt de coalitie mij om er alles aan te doen om het negatieve beeld dat de burger van de politiek heeft zo veel mogelijk weg te nemen. Nou sorry coalitie, maar dat doen jullie maar lekker zelf. Ik kan niet uitleggen waarom raadsleden niet € 30 per maand in willen leveren. En ook kan ik niet uitleggen waarom het CDA, ook al kost dit enkele tonnen, zo graag een nieuwe wethouder wil leveren terwijl hier geen enkele reden voor. De coalitie mag het de burger zelf uit gaan leggen. Ik ga dat in ieder geval niet doen!”

U bent hier