h

SP blij met standpunt college inzake Vestia

22 juni 2012

SP blij met standpunt college inzake Vestia

Het college van B&W heeft bij monde van wethouder Haan (PvdA) laten weten niet blij te zijn met de plannen van Vestia om 2.800 eengezinswoningen te gaan verkopen. Vestia heeft tot de verkoop van de woningen besloten om de financiële problemen op te lossen die zijn ontstaan door het aangaan van risicovolle beleggingen. De wethouder heeft onder andere een brief naar demissionair minister Spies (CDA) gestuurd om de negatieve gevolgen voor Zoetermeer kenbaar te maken. Daarnaast heeft de wethouder ook zijn zorgen geuit in het televisieprogramma EenVandaag. De SP is blij met dit standpunt van het college van B&W en waardeert de inzet van wethouder Haan op dit dossier.

Wethouder Haan deelt de zorgen die de SP al eerder heeft geuit. Vestia gaat onevenredig veel woningen in Zoetermeer verkopen. Een groot deel van de financiële problemen wordt dus neergelegd bij de gemeente Zoetermeer. Daarnaast deelt wethouder Haan de zorgen dat hierdoor de sociale woningmarkt alleen nog maar meer onder druk komt te staan.

Verder heeft de beslissing van Vestia om de eengezinswoningen te gaan verkopen gevolgen voor de verantwoordelijkheid die Vestia heeft voor de leefbaarheid en veiligheid in buurten en wijken. Hoe minder woningen er in een bepaalde buurt of wijk van Vestia is, hoe minder Vestia zich nog verantwoordelijk zal voelen voor de leefbaarheid en veiligheid.

Wethouder Haan stelt voor dat als Vestia van haar eengezinswoningen af wil andere woningbouwcorporaties de woningen op moeten kopen. Op deze wijze blijven de woningen sociale huurwoningen en daalt het aanbod sociale huurwoningen niet. De SP steunt dit voorstel van de wethouder van harte.

Ewout den HeijerEwout den Heijer, raadslid: “Hoewel de inzet van wethouder Haan nog niet betekend dat Vestia haar plannen zal wijzigen ben ik wel blij met het standpunt dat de wethouder heeft ingenomen. De sociale woningmarkt staat al jaren onder druk. De verkoopplannen van Vestia zijn een doodsteek voor het beschikbare aantal betaalbare sociale woningen in Zoetermeer.”

U bent hier