h

Socialer beleid Vidomes kan

17 juni 2012

Socialer beleid Vidomes kan

Tijdens het resultatendebat heeft de SP het college van B&W al gewezen op het grote verschil in het aantal huisuitzettingen van de woningbouwcorporatie Vidomes in vergelijking met de andere woningbouwcorporaties in Zoetermeer. In 2011 heeft Vidomes maar liefst 40 huisuitzettingen laten plaatsvinden. Dat zijn er ruim 3 per maand. Als reactie hierop kreeg de SP van de stichting Humanitas een bericht dat zij bij andere woningbouwcorporaties met succes huisuitzettingen kunnen voorkomen door vroegtijdig ingrijpen.

Dit is niet de eerste keer dat de SP aanstuurt op vroegtijdige preventie. Tijdens het begrotingsdebat, november vorig jaar, is er zelfs een voorstel van de SP aangenomen die het college van B&W oproept om met de woningbouwcorporaties te gaan spreken over preventieve maatregelen om huisuitzettingen zo veel mogelijk te voorkomen.

Het bericht van Humanitas is voor de SP aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan het college van B&W. De SP hoopt middels de schriftelijke vragen het college van B&W wat actiever te laten worden op het vlak van het voorkomen van huisuitzettingen. Dit is niet de eerste organisatie die zich bij de SP meldt en aangeeft dat preventie kan en ook daadwerkelijk werkt. Het wachten is op de stap van de woningbouwcorporaties. Een taak voor het college van B&W om de woningbouwcorporaties die stap te laten zetten.

Ewout den HeijerRaadslid Ewout den Heijer: “Huisuitzettingen moeten zo veel mogelijk voorkomen worden. Als ik dan uit de cijfers op kan maken dat de woningbouwcorporatie De Goede Woning 14 mensen heeft uitgezet en woningbouwcorporatie Vidomes 40 dan is dat voor mij voldoende aanleiding om in te grijpen. Een dergelijk groot verschil geeft ook een duidelijk verschil in beleid aan. De organisaties om mensen te helpen een huisuitzetting te voorkomen staan te springen om mensen te helpen. Het is alleen aan de woningbouwcorporaties om deze organisaties binnen te halen. Het kost een woningbouwcorporatie misschien wat geld, maar een huisuitzetting kost een woningbouwcorporatie minimaal het dubbele. Dus met dat in het achterhoofd is een keuze volgens mij snel gemaakt.”

U bent hier