h

2011: Toename leegstand en afname groen

7 juni 2012

2011: Toename leegstand en afname groen

Tijdens de behandeling van de jaarrekening, 6 juni 2012, heeft de SP teruggekeken naar het afgelopen jaar. Opvallende punten zijn de enorme toename van het aantal leegstaande kantoren en de afname van het groen. Het percentage leegstaande kantoren heeft weer een nieuw maximum bereikt. De SP weet hier wel raad mee, transformeren die kantoren tot betaalbare woonruimte voor bijvoorbeeld jongeren en studenten.

De SP betreurt het dat het college van B&W wat radicaal te werk gaat waar het om groenonderhoud gaat. Scheve stoeptegels, blaadjes of schaduw mogen wat de SP betreft niet direct aanleiding zijn om alle bomen in de straat maar te kappen en te vervangen door nieuwe, jonge boompjes. Daarnaast vindt de SP het schandalig dat volkstuinencomplexen moeten wijken voor leisurebedrijven. Zoetermeer is geen pretpark. En de ambities van het college van B&W op het gebied van leisure ziet de SP dan ook als een bedreiging van het woongenot.

De SP schrok van het aantal huisuitzettingen in 2011. Dit waren er maar liefst 77, allen als gevolg van een huurachterstand. Tussen de woningbouwcorporaties zitten grote verschillen in het aantal huisuitzettingen. Zo hebben er bij De Goede Woning 14 huisuitzettingen plaatsgevonden en bij Vidomes maar liefst 40! Hieruit is een duidelijk verschil in beleid op te maken. Wethouder Haan (PvdA) heeft de SP toegezegd Vidomes te wijzen op dit grote verschil en hij gaat Vidomes aansporen meer aan preventie te doen.

De SP is te spreken over het feit dat het aantal mensen in de bijstand nagenoeg gelijk is gebleven. Ook zijn er maar liefst 514 mensen vanuit de bijstand naar een baan doorgestroomd. Goede cijfers die het college van B&W wat de SP betreft in 2012 voort mag zetten.

Ewout den HeijerVice-fractievoorzitter Ewout den Heijer: “Ik ben tevreden met wat het college van B&W op het gebied van de bijstand en werkgelegenheid heeft behaald. Gelet op de economische situatie is dit een goede prestatie. Maar op het gebied van leegstand begint het geduld van de SP op te raken. Al jaren komt de SP met voorstellen hoe de leegstand aangepakt kan worden. Enkele daarvan zijn zelfs door de gemeenteraad aangenomen. Maar het college van B&W komt maar niet met resultaten.”

U bent hier