h

Beschermen arbeiders? We gaan terug in de tijd!

25 november 2011

Beschermen arbeiders? We gaan terug in de tijd!

Maandag 21 november heeft een meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met de nota arbeidsparticipatie. Deze nota maakt het mogelijk om mensen te laten werken onder het minimumloon. Volgens de SP gaan we terug in de tijd.

Lang is er gestreden voor rechten van de arbeiders. Maar inmiddels zijn we dat al lang weer vergeten. Er wordt van alles gedaan om mensen maar uit de bijstand te halen en aan het werk te zetten. Al krijgt men daar maar minder voor betaald dan het minimum loon. Het eventuele verschil compenseert de gemeente dan wel. Door de constructie dat de gemeente het loon aanvult is helemaal niet zeker of mensen wel aan een baan komen. Als men daardoor aan een baan komt dan is de kans groot dat men na 6 maanden weer op straat staat (bedrijven zijn niet happig om mensen duurzaam in dienst te nemen, alleen pieken opvangen) waardoor men draaideur-arbeidskrachten wordt. Daarnaast worden 7 van de 10 mensen die nu een WSW-indicatie hebben of Wajongers de arbeidsmarkt op gejaagd en dus weggehaald uit hun beschermde omgeving. Zij moeten nu de keiharde concurrentiestrijd aangaan met andere arbeiders.

Er is er maar één partij die lacht bij dit plan en dat zijn de werkgevers. Die zullen maar al te graag mensen in dienst nemen die zij onder het minimumloon kunnen betalen. Volgens de SP pure uitbuiting van de arbeiders, waar zelfs een partij als de PvdA mee instemt, een partij die toch zegt op te komen voor de arbeiders.

De SP had liever strengere afspraken gezien met werkgevers. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is tegenwoordig een hype. Laat deze bedrijven dan ook maar eens zien dat zij dit ook echt nastreven. Laten zij mensen in de bijstand in dienst nemen tegen minimaal het minimumloon en laat ze dan ook de eventuele bijscholing van deze mensen betalen. Alleen daarbij is de economie ook echt gebaad. Dan zijn mensen die eerst in de bijstand zaten ook echt geholpen. Zij kunnen zich weer duurzaam zelfredzaam opstellen in de maatschappij.

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “Ik vind het ronduit schandalig dat we weer anderhalve eeuw terug in de tijd gaan. De tijd waarin arbeiders werden uitgebuit. Gelukkig is er in de jaren bescherming gekomen voor de arbeiders, zoals het recht op minimum loon. Anno 2011 stappen wij echter weer van deze bescherming af, met als enig argument het zo snel mogelijk aan het werk krijgen van iedereen die in de bijstand zit. Een pure korte termijn visie die op de lange duur zeer nadelige effecten zal gaan opleveren. De kloof tussen arm en rijk zal alleen maar stijgen. En rijk wordt rijker ten koste van de armen, die onder het minimumloon betaald krijgen.”

U bent hier