h

Kleine verbetering openbaar vervoer dankzij SP

19 oktober 2011

Kleine verbetering openbaar vervoer dankzij SP

In reactie op schriftelijke vragen van de SP voert HTM de mogelijkheid om te betalen met muntgeld opnieuw in. Daarnaast mogen reizigers voortaan gratis reizen als de kaartjesautomaat in het voertuig defect is. De SP is blij met deze ontwikkelingen omdat het openbaar vervoer hier toegankelijker van wordt.

De SP ziet niets in de ov-chipkaart, het onbetrouwbare, peperdure alternatief voor het papieren kaartje. Daarom heeft de SP in haar vragen opgeroepen om het dalkaartje (€ 1,20, in Zoetermeer) weer in te voeren en tegelijkertijd net zoals in Den Haag een half uur reizen voor €2,50 (overal naartoe) aan te bieden. Op deze manier kunnen reizigers ook zonder ov-chipkaart reizen. Het college wijdt het aan het opsplitsen van Zoetermeer in 3 ov-concessies dat het kaartje is afgeschaft. Niet alleen is de reiziger hier het slachtoffer van het neoliberalisme, het college verschuilt zich er ook nog eens achter. Argumenten zoals dat het dalkaartje nooit is bedoeld als goedkoop alternatief en het mantra dat iedereen aan de ov-chipkaart moet accepteert de SP niet.

Ewout den HeijerRaadslid Ewout den Heijer: "De SP wil de constante drang om met technisch ingewikkelde oplossingen de opbrengsten voor vervoerders inzichtelijk te maken een halt toeroepen. Het kost kapitalen en de reiziger is er niet bij gebaat. In onze visie komt er een transparante aantrekkelijke tariefstructuur en kunnen reizigers overal betalen met muntgeld, briefgeld, pinpas en creditcard. De overheid krijgt een centrale regie en uitvoeringsfunctie bij het openbaar vervoer en het onderscheid tussen verschillende vervoerders wordt afgeschaft."

Ook heeft de SP aan het college van B&W gevraagd waar ov-chipkaarten en saldo verkocht worden. Volgens het college van B&W zijn er 10 officiële en een onbekend aantal niet officiële verkooppunten. Deze onofficiële verkooppunten zijn bijna niet van echt te onderscheiden, als het niet mogelijk is om een kaart te kopen of op te laden heeft de reiziger pech. Tot de officiële uitgiftepunten behoort ook de gele ophaalzuil die sinds een paar weken bij Centrum-West staat, hier is het alleen mogelijk om via internet gekochte producten op te halen.

De SP wil met andere partijen in de gemeenteraad van gedachten wisselen over de gang van zaken rond de HTM en de ov-chipkaart. De commissie ruimte praat over dit onderwerp op woensdag 26 oktober, vanaf 20:00 uur.

U bent hier