h

Aquapark Keerpunt verdrinkt

5 oktober 2011

Aquapark Keerpunt verdrinkt

Al jaren waarschuwt de SP voor het beleid dat het college van B&W voert op het gebied van de zwembaden in Zoetermeer. Al enige jaren wordt het aanbod versobert. Enkel en alleen met het doel om ooit eens een voorstel aan de raad te doen toekomen om de zwembaden te gaan verkopen met als reden dat het niet goed gaat met de exploitatie. Dat moment blijkt nu aangebroken te zijn. Vandaag ontving de SP een voorstel van het college van B&W waarin zij aankondigt het Aquapark Keerpunt te willen verkopen.

De SP kan niet begrijpen dat het college van B&W een dergelijke voorziening voor de gemeente wil gaan verkopen. In de jaren negentig van de vorige eeuw is er een referendum gehouden of er een subtropisch zwembad in Zoetermeer moest komen. Een meerderheid heeft hiermee ingestemd. En nu komt het college van B&W met het voorstel om dit zwembad, dat is opgebracht met geld van de inwoners van Zoetermeer, verkocht aan een speculant die er alleen maar geld mee wil gaan verdienen. Het gevolg is verschraling van het zwemaanbod en een stijging van de prijzen. Mensen met een kleine beurs? Die kunnen straks het zwemmen niet meer betalen.

Oud wethouder Muijzers (PvdA) heeft het beleid van versobering van het Aquapark Keerpunt ingezet. Onder zijn verantwoordelijkheid werd er een taakstelling van ruim 400.000 euro neergelegd bij het zwembad. De openingstijden werden ingekort en logischerwijs volgde minder bezoekers en dus helemaal aan het eind van de rit ook minder inkomsten. Dit drukt de exploitatie van het zwembad en dus wordt het te duur voor de gemeente. Dan is de neo-liberale oplossing 'verkopen dat zwembad, dan zijn we er vanaf'.

De SP begint inmiddels de pijnlijke bijdrage van de Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) aan dit college van B&W te zien. Onder de verantwoordelijkheid van LHN wethouder Van Leeuwen worden laagdrempelige voorzieningen de nek om gedraaid en kunnen ambtenaren, die vaak al vele jaren van trouwe dienst er op hebben zitten, vertrekken. De SP begrijpt niet dat een coalitiepartij als de PvdA nog zin heeft om met dergelijke neo-liberale partijen samen te werken. De SP verwacht zeker van de PvdA dat zij niet in zal stemmen met het voorstel van het college van B&W om het zwembad te privatiseren. Voorzieningen voor mensen met een kleine beurs komen hierdoor alleen maar meer onder druk te staan.

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “Ik ben niet verbaasd over het voortel van het college van B&W om het zwembad Aquapark Keerpunt te gaan verkopen. Het hing al jaren in de lucht, zeker met een beleid dat er gevoerd werd ten aanzien van de zwembaden. Ik heb er regelmatig voor gewaarschuwd. Jammer dat er weer meteen een staaltje neo-liberalisme aan te pas moet komen voor een oplossing. Het kan ook gewoon anders. Door het voeren van een ander beleid kan het zwembad prima in handen van de gemeente blijven. Ruimere openingstijden, breder aanbod van zwemactiviteiten, goede horeca en een volwaardig buitenzwembad. Vroeger kon het, dus waarom nu niet meer? Kijk naar de gevolgen van zwembaden die in het recente verleden zijn geprivatiseerd. Of ze zijn inmiddels gesloten of de inwoners betalen een aanzienlijk hogere toegangsprijs. Dus het privatiseren van het Aquapark Keerpunt kan alleen maar tot een verlies-verlies situatie leiden.”

U bent hier