h

College van B&W zet inwoners voor de tweede keer in de kou

26 augustus 2011

College van B&W zet inwoners voor de tweede keer in de kou

Het college van B&W heeft besloten om af te zien van de claim van € 15.000 tegen het bedrijf Sterigenics voor het overschrijden van de milieunorm. Uit onderzoek van de VROM-inspectie is gebleken dat uit de metingen van de gemeente in die periode niet onomstotelijk vast is komen te staan dat het bedrijf in de periode van de meting ook de wet heeft overtreden.

De SP is op zijn zachtst gezegd niet blij met deze beslissing van het college van B&W. Het onderzoek van de VROM-inspectie zou je als net zo onbetrouwbaar kunnen zien als blijkbaar de meetgegevens waarover de gemeente Zoetermeer beschikt. De metingen die de gemeente Zoetermeer heeft laten uitvoeren zijn door een erkend bedrijf uitgevoerd. De SP gaat er dan ook vooralsnog gewoon vanuit dat deze meetgegevens juist zijn.

De affaire Sterigenics heeft de kloof tussen inwoners en bestuur flink vergroot. Het college van B&W heeft haar verantwoordelijkheid in dit dossier niet genomen. Zij had moeten opstappen en daarmee toegeven dat er flinke fouten zijn gemaakt. Dat is niet gedaan. De eerste gemiste kans om het vertrouwen van de inwoners terug te krijgen. Door nu ook nog eens de rechtszaak niet door te zetten tegen Sterigenics worden de inwoners voor de tweede keer door dit college van B&W in de kou gezet. Het is tevens een verkeerd signaal naar andere bedrijven in deze stad.

De SP vindt dat de rechtszaak tegen Sterigenics gewoon doorgezet moet worden. Als de rechter van mening is dat de meetgegevens niet kloppen dan is er een eerlijk juridisch gewogen antwoord waar de inwoners wat mee kunnen. Met dit voorbarige besluit van het college van B&W, dat blijkbaar haar eigen meetgegevens niet vertrouwd, worden de inwoners dus wederom in de kou gezet.

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “Ik vind het ongelooflijk dat het college van B&W besloten heeft om de claim niet door te zetten. Er is destijds een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de uitstoot van het giftige gas Ethyleenoxide te meten. Hieruit is gebleken dat de milieunorm duidelijk is overschreden. Een gevolg hiervan is dan dat er een boete wordt opgelegd. Regels zijn nu eenmaal regels. Doordat de VROM-inspectie nu vermoed dat de meetgegevens niet kloppen besluit het college van B&W om de claim in te trekken. Dit is de slechtste beslissing die het college van B&W had kunnen nemen. Hiermee wordt het vertrouwen van de inwoners in het bestuur er zeker niet beter op.”

U bent hier