h

Economische crisis als dekmantel voor bezuinigingen

20 juni 2011

Economische crisis als dekmantel voor bezuinigingen

Op 20 juni is het voorjaarsdebat gestart. De raad bespreekt dan de eerste concept begroting voor 2012 en verder. Het college van B&W komt met een flink pakket aan bezuinigingen. Zo worden de bouwspeelplaatsen gesloten, worden trouwe ambtenaren op straat gezet en moet het zwembad worden geprivatiseerd. Aan de andere kant is er wel geld voor prestigeprojecten, zoals de Floriade, het verbouwen van het stadhuis en de stadspromotie. De SP kiest voor een sociale, gezonde, leefbare en schone stad.

De SP heeft voorgesteld om lotgenotenbijeenkomsten voor mantelzorgers in de wijk te organiseren. Dit is laagdrempelig en zorgt waarschijnlijk voor een groter bereik van deze groep. Ook wil de SP een debat aangaan over het aanbesteden van de thuiszorg. Inmiddels komen fraudezaken en faillissementen aan de orde. Zelfs een VVD wethouder in Amsterdam heeft de aanbesteding van de thuiszorg in de ban gedaan. Thuiszorg is voor de SP zorg en geen schoonmaakwerk. Het moet daarom ook niet aan de markt worden overgelaten.

Ook is de SP niet te spreken over de bezuiniging op het onderhoud van de openbare ruimte. Het college van B&W stelt voor om het niveau van onderhoud van basis naar laag te verplaatsen. Dit heeft direct invloed op de leefbaarheid van de wijken. Het niveau moet basis blijven. En de afdeling SBU, die hier deels voor verantwoordelijk is, moet wat de SP betreft blijven bestaan. Met de medewerkers is in 2009 afgesproken dat zij 400.000 euro structureel zouden moeten bezuinigen en dat dit in 2014 behaald moet worden. Nu komt het college van B&W op deze afspraak terug en wil de afdeling alsnog opheffen. De SP vindt dit schandalig. De afdeling moet ook de tijd gegund worden om de bezuiniging te realiseren. Belofte maakt schuld.

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “Ik heb gemerkt dat de economische crisis inmiddels wordt gebruikt als dekmantel om diverse bezuinigingen door te voeren. Zo verdwijnen de bouwspeelplaatsen en worden trouwe ambtenaren op straat gezet. Verder wordt het schoolzwemmen afgeschaft en moeten de zwembaden worden geprivatiseerd. Ook wordt er bezuinigd op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), gaan de eigen bijdrage voor zorggerelateerde voorzieningen omhoog en wordt er bezuinigd op de dagbesteding van chronisch zieken. Maar aan de andere kant gaan we nog wel geld uitgeven aan een prestigeproject als de Floriade. Dat vind ik pas belastinggeldverspilling!”

U bent hier