h

SP wil volkstuinencomplex Seghwaert op de huidige locatie handhaven

2 december 2010

SP wil volkstuinencomplex Seghwaert op de huidige locatie handhaven

De SP heeft woensdagavond tijdens de commissievergadering ruimte gepleit voor het handhaven van het volkstuinencomplex Seghwaert op de huidige locatie. Het College van B&W wil het volkstuinencomplex verplaatsen naar het Buytenpark om een aantal gebieden in en om het Van Tuyllpark (Kwadrant) te herontwikkelen om daar onder andere leisure te laten gedijen. Wederom moet er groen verdwijnen voor de leisure-ambities van het College.

Het volkstuinencomplex is een uniek stukje flora en fauna en het grootste volkstuinencomplex binnen Zoetermeer. Dat dreigt niet alleen verloren te gaan, de nieuwe locatie die zij krijgen aangeboden is een stuk minder dan hetgeen zij nu hebben. Ze moeten verhuizen naar de andere kant van de stad, gaan van 5,7 naar 4 hectare grond, van 156 naar 110 a 120 tuinen, van 40 naar 25m2 bebouwing en men mag 's nacht s het terrein niet meer op of er overnachten. Bovendien worden ze op enorme kosten gejaagd door vervangingskosten van onroerend goed en een waarschijnlijk veel hogere huur. Minder voor meer geld dus.

Het College wil het gebied waar de volkstuinen nu gevestigd zijn herontwikkelen, echter ligt er nog geen herontwikkelingsplan. En dat kan met de huidige economische situatie ook nog wel even gaan duren. Daarnaast heeft de gemeente de positieve verwachting dat de herontwikkeling van het gebied zo tussen de 2 en 4 miljoen euro oplevert, terwijl de verplaatsing van het volkstuinencomplex ook bijna 2 miljoen kost en meer kan gaan kosten.

Lennart FeijenCommissielid Lennart Feijen: “Wederom moet er een mooie tuinverenging op een goede locatie, een groene, recreatieve en toegankelijke voorziening wijken voor de leisure-ambities van het college. De SP is, na al deze bezwaren te hebben genoemd dus tegen dit voorstel. Het kan ook anders, namelijk de tuinvereniging op huidige locatie handhaven en de gebieden B en F van het Kwadrant niet herontwikkelen.”

U bent hier