h

SP: geen vertrouwen meer in het college

2 juli 2010

SP: geen vertrouwen meer in het college

Donderdag 1 juli 2010 heeft de gemeenteraad in een extra vergadering gesproken over de resultaten van het onderzoek van de onafhankelijke onderzoekscommissie Sterigenics (commissie-De Grave). De conclusies zijn stevig. Sterigenics heeft willens en wetens de inwoners van Zoetermeer gedurende een lange periode blootgesteld aan het giftige gas ethyleenoxide. De gemeente heeft hieraan meegewerkt door het voeren van een gedoogbeleid. Hierdoor is er een flinke vertrouwensbreuk ontstaan tussen de inwoners en de politiek van Zoetermeer. Het college van B&W geeft aan dat zij in januari haar excuus heeft aangeboden voor de gevolgen van het dossier Sterigenics. Echter is er tussen januari en mei nog veel meer aan het licht gekomen. Na herhaaldelijk vragen heeft het college van B&W hiervoor geen excuus aangeboden. Het college van B&W is vooral bezig met haar eigen positie te redden dan iets te doen aan de vertrouwensbreuk die er is ontstaan door deze kwestie. De SP heeft daarom geen vertrouwen meer in het college van B&W.

Nog wel het meest opmerkelijke van de avond was een abrupte schorsing gevolgd door een mededeling van wethouder Smit dat hij unaniem gekozen is tot burgemeester van de gemeente Oldambt. Een mededeling die alles behalve gepast is tijdens een zwaar debat als deze. Dit geeft eigenlijk duidelijk weer hoe dit college van B&W functioneert. Vooral bezig met de eigen zaken en niet met het besturen van de stad. Wethouder Smit heeft de rest van het debat zijn verantwoordelijkheid ontlopen door niet deel te nemen aan het debat. Dat neemt de SP wethouder Smit dan ook zeer kwalijk. Wethouder Smit was immers in het vorige college van B&W verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van de gemeente Zoetermeer.

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “Het is ongelofelijk hoe het maar liefst zeven uur durende debat is verlopen. De oppositiepartijen waren duidelijk. Er zijn fouten gemaakt, excuses moeten voor dit alles aangeboden worden en personen moeten hieruit politieke consequenties trekken door op te stappen. Alleen dan kan de vertrouwensbreuk worden herstelt. Maar daar wilde het college van B&W niets van weten. De wethouders spraken over het meer aanwezig zijn in de wijk, meer contact met de inwoners, bewoners niet halverwege maar direct bij plannen te betrekken en goede afspraken maken met het ambtelijk apparaat. Zaken waarvan de SP zegt dat die zo wie zo horen bij de functie van een wethouder. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat de coalitiepartijen, en zelf de Lijst Hilbrand Nawijn (LHN), die tot voor kort nog in de oppositie zat en toen harde woorden gebruikte richting het toenmalige college van B&W, aangeven dat het college van B&W hiermee duidelijk op de knieën is gegaan en dat tevens duidelijk is dat het anders moet. Mijn conclusie is dan ook dat het oude college van B&W in januari een vies politiek spel heeft gespeeld door haar ontslag aan te bieden. Nu het er echt op aankomt laat zij dat na. Ik vind dat onbegrijpelijk en daarom hebben wij als SP besloten het vertrouwen in het hele college van B&W op te zeggen”

De SP heeft de hoop uitgesproken dat snel, in samenwerking met het actiecomité sterigeNIKS, gestart zal worden met het gezondheidsonderzoek. Want als de inwoners van Zoetermeer op één ding recht hebben na dit alles dan is het wel op antwoorden met betrekking tot de gezondheid. Hier moet niet nog maanden mee gewacht worden.

U bent hier