h

Open brief oud-burgemeester van Leeuwen niet gepast

4 juli 2010

Open brief oud-burgemeester van Leeuwen niet gepast

Uit het onderzoek van de onafhankelijke onderzoekscommissie Sterigenics (commissie-De Grave) bleek dat oud-burgemeester L. van Leeuwen niet heeft meegewerkt aan het onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rondom Sterigenics, ondanks herhaaldelijk verzoek van de zijde van de onderzoekscommissie. Na het verschijnen van veel negatieve publiciteit hieromtrent laat de oud-burgemeester ineens van zich horen. Veel te laat, aldus de SP.

Naast dat oud-burgemeester van Leeuwen veel te laat wat van zich laat horen roept de betreffende brief alleen maar meer vragen op. Zo stelt de oud-burgemeester onder andere in zijn open brief: “In mijn tijd was er een actieve lokale driehoek milieu, waaraan justitie, politie en de wethouder milieu deelnamen. Een pittige club, die stevig de hand aan de pols hield. Wanneer is die club ter ziele gegaan? Hierover wordt in het rapport-De Grave niet gerept.” De omstreden vergunning, waarin de norm voor uitstoot van ethyleenoxide verhoogd is van 8mg/m3 naar 15mg/m3 is in 2002 uitgegeven. (van Leeuwen was toen nog burgemeester van Zoetermeer) Als deze lokale driehoek milieu zo'n pittige club was als de oud-burgemeester doet geloven, waarom heeft dan ooit deze vergunning verleend kunnen worden? Dit is maar één vraag van de vele die de open brief bij de SP oproept.

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “In het debat rondom het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie is er regelmatig gesproken over politieke sensitiviteit. Als de oud-burgemeester in zijn brief stelt dat hij maar één keer is benaderd door de onderzoekscommissie met de mededeling dat de onderzoekscommissie het niet nodig acht om hem te spreken dan mist ook deze toch wel ervaren politicus politieke sensitiviteit. Als oud-burgemeester van Zoetermeer had hij toch wel moeten inzien dat wat er rond Sterigenics allemaal speelde niet goed is en dat het voor een groot deel onder zijn verantwoordelijk heeft afgespeeld. Dan moet je juist medewerking verlenen en actief contact zoeken met de onderzoekscommissie, al is het alleen maar om aan te geven dat je naar eer en geweten gehandeld hebt. Het feit dat de oud-burgemeester niet heeft meegewerkt aan het onafhankelijk onderzoek kan alleen maar duiden dat er zaken verzwegen worden.”

U bent hier