h

Wateronderhoud in Zoetermeer zeer slecht

17 juni 2010

Wateronderhoud in Zoetermeer zeer slecht

De SP ontving een verontrust bericht omtrent de manier waarop een maaiboot in het Buytenpark te werk is gegaan. Een maaiboot is een boot waarmee riet wordt gesnoeid (een soort varende grasmaaier). Tijdens het snoeien is de boot over een aantal nesten van beschermde vogelsoorten heen gevaren en hierdoor zijn de nesten compleet verdwenen. Vervolgens is het gemaaide riet niet op de kant gegooid maar ligt het nog in het water waar het gaat rotten en zuurstof aan het water onttrekt zodat er minder vissen kunnen overleven.

Ewout den HeijerRaadslid Ewout den Heijer: "Wat me aan de situatie helemaal verbaast is dat er volgens de gedragscode van de gemeente tijdens deze periode helemaal niet gemaaid mag worden, juist om nesten te beschermen. Van noodzaak voor de doorstroming kan geen sprake zijn want verderop is de sloot helemaal dichtgegroeid.

Maar er is meer op te merken aan het wateronderhoud in Zoetermeer. Regelmatig is er een rottingsgeur te ruiken in de buurt van sloten en jaarlijks is er sprake van blauwalgbesmetting van het Noord AA. Dit komt omdat er in Zoetermeer vrijwel niet wordt gebaggerd terwijl er door planten aan de waterkant veel plantaardig materiaal in het water komt. in 2007 stelde de SP dit al aan de orde en er is toen verbetering toegezegd maar daar lijkt no geen sprake van te zijn. Dit alles is reden genoeg om schriftelijke vragen aan het college van B&W te stellen. We wachten in spanning op de beantwoording.

U bent hier