h

Sociale werkplaats wordt gemeentelijk re-integratiebedrijf?

16 juni 2010

Sociale werkplaats wordt gemeentelijk re-integratiebedrijf?

Tijdens de raadscommissie Samenleving van 15 juni 2010 is de begroting 2011 van de DSW (sociale werkplaats) besproken. De begroting lijkt meer op een begroting van een re-integratiebedrijf dan op een sociaal plan om een kwetsbare groep mensen een beschermde en beschutte werkomgeving te bieden.

Een van de belangrijkste doelstellingen voor 2011 is dat de DSW ook als instrument zal worden gebruikt om niet WSW-geindiceerden, met een afstand tot arbeidsmarkt te re-integreren naar een reguliere arbeidsplaats. De Wet Sociale Werkvoorziening schrijft echter iets heel anders voor. In artikel 1 van de wet staat de doelgroep omschreven als personen, die nog niet de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt en die door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen uitsluitend onder aangepaste omstandigheden tot regelmatige arbeid in staat zijn. Dus niet iedereen die werkloos is kan maar even via de DSW aan een nieuwe baan worden geholpen. Dit kan alleen maar ten koste gaan van de begeleiding van de doelgroep.

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “Ik ben wel geschrokken nadat ik de begroting van DSW voor 2011 had gelezen. Ik vroeg mij af wat nu precies gedaan zal worden voor de doelgroep zelf. In de begroting wordt hoofdzakelijk gesproken over diverse re-integratieprojecten die niet voor de primaire doelgroep zijn bedoeld. Wij zijn als SP voorstander van een gemeentelijke re-integratiebedrijf, maar dan wel buiten de DSW om. De sociale werkplaats is er voor mensen die door lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen uitsluitend onder aangepaste omstandigheden tot regelmatige arbeid in staat zijn .”

U bent hier