h

Op 5 mei nog wel het gevoel van vrijheid?

13 mei 2010

Op 5 mei nog wel het gevoel van vrijheid?

Een aantal jaar geleden kreeg Zoetermeer te maken met grote groepen jongeren die zich profileren als neo- nazi's en deel uitmaken van de skinhead subcultuur. Deze jongeren vertonen bijzonder gewelddadig gedrag tegen alles en iedereen wat hen niet aanstaat. In 2004 ontstond er tijdens de 5 meiviering een grote mars door het stadshart en scandeerden de skinheads racistische leuzen. Dit was reden voor de gemeente om in 2005 een skinheadfeest in de blokhut (van Tuyllpark) toe te staan. In de stad waren en zijn regelmatig geweldsincidenten waarbij skinheads betrokken zijn en de gemeente en politie streven ernaar verstoring van de 5 meiviering te voorkomen. De SP constateert dat er door de overmacht aan beveiliging en politie de afgelopen jaren geen noemenswaardige incidenten zijn geweest, toch wordt de beveiligingsmaatregelen ieder jaar strenger. Hierbij valt te denken aan fouilleringen, een alcoholmeeneemverbod en steeds meer en hogere hekken.

De SP vindt dat de beveiligingsmaatregelen tijdens de 5 mei viering allemaal wel wat minder kan. Op de wijze waarop nu de vrijheid gevierd wordt geeft nou niet echt een gevoel van vrijheid. Daarom vraagt de SP door middel van schriftelijke vragen aan het college van B&W om de beveiliging rondom de 5 mei viering vanaf volgens jaar anders in te richten. De beveiliging zou veel mee rop afstand geregeld moeten zijn. Ook moet serieus gekeken worden of de hekken die rondom het terrein staan weer kunnen verdwijnen. Dit jaar was het zo druk dat veel mensen buiten het hek van de optredens moesten genieten. Dat moet volgend jaar wat de SP betreft anders.

Ewout den HeijerRaadslid Ewout den Heijer: "Dat er een aantal jaar wat meer beveiliging rondom de 5 mei viering is geweest daar kan ik inkomen. Echter gaat het al een aantal jaar weer goed. Op 5 mei vieren we onze vrijheid, maar dat gevoel heb ik niet echt meer met al die beveiliging. Ook de hekken rondom het terrein geven een benauwd gevoel. Die zouden wat mij betreft gewoon moeten verdwijnen. Ik heb goede hoop dat het college van B&W de beveiliging vanaf volgend jaar anders zal gaan aanpakken".

U bent hier