h

Formateur stelt eerste reactie op verkiezingsuitslag uit

4 maart 2010

Formateur stelt eerste reactie op verkiezingsuitslag uit

In de oorspronkelijke planning was het de bedoeling dat alle lijsttrekkers op donderdag 4 maart om 20:00 een officiële eerste reactie zouden geven op de verkiezingsuitslag. De formateur (lijsttrekker van de grootste partij, Patrick van Domburg (VVD)) heeft echter besloten om dit niet donderdag 4 maart om 20:00 te laten plaatsvinden, maar pas op vrijdag 5 maart om 14:00. Voor de SP een onbegrijpelijke keuze

Inwoners hebben recht op een eerste reactie van alle partijen, daags na de verkiezingen. Daarnaast begrijpt de SP het gekozen tijdstip, midden op de dag, totaal niet. Lijsttrekkers hebben over het algemeen een baan naast hun functie als lijsttrekker. Door het midden op de dag te plannen moet er vrij worden gevraagd van het werk. Daarnaast is het ook belemmerend voor de verhouding tussen de inwoners en de politiek. Als zij deze bijeenkomst bij willen wonen dan is het tijdstip een zekere belemmering. De meeste mensen werken dan ook.

Daniël WesthoekLijsttrekker Daniël Westhoek: “Vreemd dat de formateur de formele reacties op de verkiezingsuitslag heeft uitgesteld. De inwoners hebben recht op een reactie van de politieke partijen. Zo weten zij ook waar de partij waar zij op hebben gestemd op in gaat zetten tijdens de collegeonderhandelingen. Het nieuwe tijdstip is zeer ongunstig gekozen. De meeste lijsttrekkers moeten daardoor weer vrij nemen van hun werk en inwoners betrek je er al helemaal niet bij als een dergelijke bijeenkomst midden op een doordeweekse dag wordt georganiseerd. De meesten zijn dan namelijk ook gewoon aan het werk. Van een partij als de VVD had ik wel verwacht dat zij rekening zou houden met de werkende mens.”

U bent hier