h

Meer vrijheid van meningsuiting in Zoetermeer

2 februari 2010

Meer vrijheid van meningsuiting in Zoetermeer

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 1 februari 2010 zijn een tweetal voorstellen van de SP aangenomen om de vrijheid van meningsuiting in Zoetermeer te verruimen. Aan de orde was de Algemene Plaatselijke Verordening. (APV) In het voorstel van het college van B&W stonden een aantal artikelen welke het college van B&W de bevoegdheid geeft gedrukte of geschreven stukken dan wel afbeeldingen op bepaalde gebieden in de stad te verbieden.

Zowel artikel 7 van de Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden als artikel 10 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) zijn duidelijk over de vrijheid van meningsuiting. Dan is het niet logisch dat deze rechten op gemeentelijk niveau ingeperkt worden. Een meerderheid van de gemeenteraad was het met de SP eens en stemde voor de wijzigingsvoorstellen.

Daniël WesthoekFractievoorzitter Daniël Westhoek: “Ik ben blij dat de artikelen die de vrijheid van meningsuiting inperken uit de APV zijn gehaald. Het college van B&W kan wel aangeven dat het op sommige momenten handig is om tijdelijk een verbod in te stellen op het verspreiden van gedrukte of geschreven stukken dan wel afbeeldingen, maar voor de SP is het van belang dat eenieder die dat wil zijn of haar mening op ieder tijdstip en op iedere locatie kenbaar kan maken.”

Dat geldt overigens alleen voor stukken met een politieke of levensbeschouwelijke boodschap, niet voor handelsreclame.

U bent hier