h

Schriftelijke vragen over koopzondagen

28 oktober 2009

Schriftelijke vragen over koopzondagen

Begin september constateerde de SP dat supermarktketen C1000 in het winkelcentrum de Vlieger op zondag geopend is. In Nederland hebben wij een winkeltijdenwet die tegen strikte voorwaarden het open zijn van winkels op zondag regelt. In Zoetermeer hebben wij, buiten de 12 koopzondagen per jaar, geen extra bepalingen om op zondag geopend te zijn. De SP heeft naar aanleiding van deze constatering in september tijdens de raadscommissie Samenleving hierover vragen gesteld aan het college van B&W. Die gaven aan dat de betreffende winkelketen niet op zondag geopend mag zijn en dat zij de ondernemer hier op zullen wijzen.

Inmiddels een aantal weken later blijkt de betreffende winkelketen nog steeds geopend te zijn op zondag. Dit is aanleiding voor de SP om schriftelijke vragen te stellen aan het college van B&W over de zondagsopening in Zoetermeer.

Daniël WesthoekSP raadslid Daniël Westhoek: “De SP vindt het van groot belang dat winkels niet te vaak op zondag open zijn. Dit omdat dit alleen maar voor oneerlijke concurrentie zorgt tussen kleine en grote ondernemers. Kleine ondernemers hebben niet de financiële en personele middelen om iedere zondag open te zijn. Grote ondernemingen hebben dit wel en kunnen daardoor veel gemakkelijker iedere zondag open zijn. Voorstanders van meer koopzondagen geven aan dat het de keus van de ondernemer zelfs is om op zondag wel of niet open te gaan. Ik ben van mening dat een kleine ondernemer niet echt iets te kiezen heeft. Of hij is 7 dagen per week open of hij verliest op den duur gewoon zijn marktaandeel. Wanneer heeft de kleine ondernemer dan recht op rust?”

Het college van B&W heeft in het verleden aangegeven voorstander te zijn van meer koopzondagen. Volgens het college van B&W kan heel Zoetermeer als toeristisch gebied worden aangewezen, omdat het de leisurestad van Nederland is. De SP vraagt zich sterk af hoe het college van B&W kan stellen dat heel Zoetermeer toeristisch gebied is, als de leisurevoorzieningen zich nagenoeg allemaal aan de rand van de stand bevinden.

Een niet onbelangrijke ontwikkeling is ook dat de Tweede Kamer recentelijk het standpunt heeft ingenomen om een einde te maken aan het oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling waardoor een gemeente nu nog meer dan twaalf koopzondagen per jaar kan hebben.

De SP is zeer benieuwd naar het standpunt van het college van B&W als het gaat om de zondagsopening en of zij ook gaat inspelen op het recentelijk ingenomen standpunt van de Tweede Kamer.

U bent hier