h

SP: Veranderende tijden vragen om nieuwe maatregelen

16 juni 2009

SP: Veranderende tijden vragen om nieuwe maatregelen

Op maandag 15 juni 2009 heeft de eerste termijn van het voorjaarsdebat 2009 plaatsgevonden. Alle fracties hebben hier hun eerste termijn uitgesproken welke koers zij op willen met Zoetermeer. De SP heeft de crisis aangepakt om te wijzen op de creatieviteit van zowel het college van B&W als de raad. De crisis, veroorzaakt door het neoliberaal kapitalisme, vraagt nu eenmaal om nieuwe, soms verregaande maatregelen. Wat de SP betreft is het nu niet de tijd van stilstaan, maar de tijd van doorpakken op een juiste manier. Weg van de jaren van het grote geld, liberalisering en vermarkting. Terug naar die van het lokaal rentmeesterschap, waar alle mensen in de maatschappij mee tellen.

De SP vindt dat er, indien nodig, niet alledaagse maatregelen moeten worden genomen om door deze economische crisis heen te komen. Het tijdelijk aanwenden van reserves om belangrijke voorzieningen zoals de sociale voorzieningen en de zorg tijdelijk uit te financieren. Geldtekort mag hier geen rol spelen. Maar ook het door de gemeente, in samenwerking met de woningbouwcorporaties, opkopen van leegstaande woningen en deze ten gunste te laten komen van de sociale markt zijn opties, om zo de doorstroming te bevorderen daar waar de markt het meest vast zit.

De SP heeft ook een aantal voorstellen ingediend. Zo wil de SP onder andere dat de bijzondere bijstand niet meer wordt uitgegeven als lening, maar als gift. Het college van B&W stelt zelf terecht dat mensen die langdurig van een minimuminkomen rond moeten komen uiteindelijk in de financiële problemen raken. Dan sluit het voorstel van de SP om de bijzondere bijstand als gift te verstrekken hier volledig op aan.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: “Het voorjaarsdebat was aanvankelijk vrij saai. De verschilende fracties deden hun betoog en hier en daar was een enkele interruptie. Echter, toen de SP haar betoog begon waren de poppen al snel aan het dansen. De scherpe bewoordingen van de SP dat het nu echt anders moet werden niet door iedere fractie warm onthaald. Zo is het uiteindelijk tot nog een goed debat geworden. Donderdag 18 juni 2009 gaat het debat verder. Ik zie uit naar nog meer stevige debatten.”

U bent hier