h

Veel onrust binnen thuiszorg Zoetermeer

9 mei 2009

Veel onrust binnen thuiszorg Zoetermeer

De SP heeft onderzoek gedaan naar de huidige situatie in de Zoetermeerse thuiszorg. Het onderzoek is gehouden onder cliënten en thuiszorgmedewerkers. De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in het rapport Thuis Goede Zorg. Er kan algemeen geconcludeerd worden dat er veel onrust heerst binnen de thuiszorg in Zoetermeer.

Zowel uit de reacties van de cliënten als van de thuiszorgmedewerkers valt op te maken dat er veel onrust heerst binnen de Zoetermeerse thuiszorg. Als één van de belangrijkste argumenten wordt genoemd het tekort aan personeel. Veel cliënten geven aan geen vervanging te krijgen als hun vaste thuishulp ziek of met verlof is. Thuiszorgmedewerkers geven op hun beurt aan dat ze het als een zekere last ervaren dat ze nauwelijks vervangen kunnen worden als ze ziek zijn of verlof opnemen.

Ook de vele (beleids)wijzigingen de afgelopen twee jaar worden veelvuldig genoemd. Deze hebben uiteindelijk geleid tot cliënten die geruime tijd zonder hulp hebben gezeten, vele ontslagen onder de thuiszorgmedewerkers en faillissement van diverse zorgaanbieders.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: “Met dit onderzoek hebben wij een beeld kunnen vormen van de situatie binnen de thuiszorg in Zoetermeer. Daarnaast hebben wij inzicht gekregen in wat de wijzigingen per 1 januari van dit jaar tot gevolg hebben gehad. Sinds januari 2009 zijn er nieuwe contracten voor de thuiszorg van kracht. Enkele zorgaanbieders zijn verdwenen en enkele nieuwe zorgaanbieders zijn gekomen. Door deze verandering hebben cliënten soms korte, maar soms ook langere tijd zonder hulp gezeten. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat de zorgaanbieders niet op tijd hebben geïnvesteerd in voldoende personeel.”

In het rapport doet de SP ook aanbevelingen om de situatie in de thuiszorg te verbeteren. Zo ziet de SP graag dat er duidelijke afspraken in de contracten met de zorgaanbieders worden gemaakt op het gebied van voldoende geschoold personeel, iedere cliënt een vaste thuishulp en garantie op vervanging van de vaste thuishulp bij ziekte of verlof.

Ook stelt de SP voor, bij wijze van proef, om de indicatiestelling door de zorgaanbieder te laten doen. Uit het onderzoek blijkt dat veel cliënten en thuiszorgmedewerkers het niet eens zijn met de indicatiestelling. De gemeente Zoetermeer doet nu zelf alle indicatiestellingen. Maar waarom niet de indicatiestelling laten doen door hen die dagelijks met de zorg te maken hebben?

Het rapport Thuis Goede Zorg zal maandag 11 mei 2009 tijdens de gemeenteraadsvergadering aan het college van B&W worden overhandigd. Het rapport zal vanaf dan ook te downloaden zijn van de website.

U bent hier