h

Wethouder onderneemt weinig actie om situatie thuiszorg te verbeteren

18 maart 2009

Wethouder onderneemt weinig actie om situatie thuiszorg te verbeteren

De SP heeft tijdens de raadsvergadering van 16 maart 2009 mondelinge vragen gesteld aan het college van B&W over de wederom schrijnende situatie in de thuiszorg. Uit de beantwoording van de mondelinge vragen blijkt dat er weinig actie wordt ondernomen door het college van B&W. De SP is nog geen week bezig met het onderzoek naar de huidige situatie in de thuiszorg en moet nu al concluderen dat de problemen van een jaar geleden zich lijken te herhalen. Cliënten die al enige tijd geen hulp ontvangen of steeds wisselende hulpen krijgen. Thuiszorgmedewerkers lopen tegen problemen aan als een chaotische planning van het werk en in enkele gevallen blijken zij al enige tijd geen salaris te hebben ontvangen.

Uit de beantwoording van de mondelinge vragen blijkt verder dat het college van B&W veel zaken niet in de contracten met de zorgaanbieders heeft geregeld. Over een goed personeelsbeleid of de bereikbaarheid van de zorgaanbieder is niets in de contracten afgesproken. Hier kunnen zorgaanbieders dus ook niet op aangesproken worden. Volgens de SP een grote misser!

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: “Ik ben teleurgesteld in de houding van de wethouder. Meer dan een toezegging dat het over een maand beter zal zijn heb ik niet gekregen. Woorden die de wethouder in het verleden ook heeft gebruikt, maar die niet tot goede structurele oplossingen hebben geleid. Op de vraag wat het college van B&W voor afspraken heeft gemaakt in de contracten met de zorgaanbieders over het leveren van zorg kwam er alleen een formeel antwoord dat de zorg 5 werkdagen na de beschikking geleverd moet worden. Je kan het van de formele kant bekijken of je kan zelf actie ondernemer door met de zorgaanbieders te praten. Je kan niet van iemand van boven de 80 verwachten dat deze zelf iedere keer gaat bellen naar de zorgaanbieder of de gemeente om hulp te krijgen. Ze voelen zich al snel bezwaard en zijn bang dat ze als 'zeur' aangemerkt zullen worden.”

De SP doet nog de gehele maand maart onderzoek naar de situatie in de Zoetermeerse thuiszorg. Kent u mensen die thuiszorg ontvangen of mensen die in de thuiszorg werkzaam zijn? Wijs ze dan op de enquête die is in te vullen via de website van de SP Zoetermeer, zoetermeer.sp.nl.

U bent hier