SP: Eindelijk echt aandacht voor duurzaam inkopen
SP: Eindelijk echt aandacht voor duurzaam inkopen
Tijdens de raadscommissie Burger en Bestuur, 23 maart 2009, is de startnotitie 'duurzaam inkopen' besproken. De startnotitie is een opzet naar de uiteindelijke nota 'duurzaam inkopen'. Met de nota 'duurzaam inkopen' zal voor het eerst gemeentebreed producten duurzaam worden ingekocht. De SP vraagt al jaren aandacht voor een duurzaam inkoopbeleid. Hier werd tot op heden nauwelijks gehoor aan gegeven. Maar met de komst van de nota 'duurzaam inkopen' wordt het verzoek van de SP eindelijk uitgewerkt.
In de startnotitie staat niet veel meer dan waar aandacht aan besteed moet worden in de uiteindelijke nota. Het college van B&W heeft het streven om in 2015 100% duurzaam in te kopen. Voor bijna alle denkbare productgroepen zullen eind 2009 richtlijnen klaar zijn voor het duurzaam inkopen hiervan. De SP heeft daarom ook voorgesteld om de ambitie wat hoger te leggen en te gaan voor een 100% duurzaam inkoopbeleid in 2012-2013.
Daniël Westhoek: “Goed dat het college van B&W eindelijk komt met een nota 'duurzaam inkopen'. Hier heeft de SP al enige tijd geleden voor gepleit. Jammer dat het college van B&W heeft gewacht totdat er 'dwingende' richtlijnen vanuit Den Haag zijn gekomen. Het college van B&W had hier juist het voortouw in kunnen nemen en zich zo tot duurzame gemeente te profileren.”;
Helaas worden er ook al uitzonderingen toegevoegd aan de nota om in sommige gevallen niet duurzaam in te kopen. Het college van B&W geeft aan dat wanneer er maar één leverancier is, en er dus geen concurrentie is, beter gekozen kan worden om het product niet duurzaam in te kopen. Dit omdat de monopolist de prijs voor het product dan kunstmatig hoog kan houden. Als blijkt dat de prijs onacceptabel hoog is dan kan er besloten worden een product niet duurzaam in te kopen. De SP ziet liever dat het college van B&W andere bedrijven aanspoort om het product ook duurzaam te gaan produceren, om zo de door het college van B&W gewenste marktwerking te krijgen. Alleen dan laat het college van B&W echt zien een aanvoerder te zijn op het gebied van duurzaam inkopen.
Een belangrijke vraag die voorligt is of het duurzaam inkopen budget neutraal zou moeten geschieden. Budget neutraal is een goed uitgangspunt, maar de SP vraagt zich af of dit ook realistisch en haalbaar is. Het duurzaam produceren van producten zorgt in de meeste gevallen voor hogere kosten voor de leverancier. De keuze die hierin gemaakt moet worden is of de gemeente bereid is iets meer te betalen voor duurzame producten of niet. Wat de SP betreft zou het best iets meer mogen kosten. Maar dat debat gaan wij in het najaar graag aan met de andere partijen tijdens de bespreking van de definitieve nota 'duurzaam inkopen'.