h

Hoe zit het met Eneco?

6 februari 2009

Hoe zit het met Eneco?

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld over het welbevinden van Eneco. De laatste weken is er een storm van protest ontketend rond de mogelijke verkoop van Nuon en Essent. Eneco is het derde energiebedrijf van Nederland en bedient ook Zoetermeer

Bas Schuiling: "Nu de energiebedrijven kennelijk in de verkoop staan wil ik weten van het college of zij informatie hebben wat er gaat gebeuren met Eneco. Zoetermeer heeft iets meer dan 2% van de aandelen in bezit en dat levert de kas elk jaar ongeveer 1.5 miljoen euro op. Is het college bereidt om te strijden voor een energiebedrijf in publieke handen of wil het net als sommige besturen liever verkopen voor een eenmalige hoge opbrengst?"

Eneco is ook een belangrijke partner in het programma Duurzaam Zoetermeer en beslist over investeringen in energieproductie. De SP is bang dat indien Eneco in andere handen zou komen duurzaamheid een lagere prioriteit krijgt dan het verdient.

Bas Schuiling: "Het is belangrijk om nu al na te denken over wat er in de toekomst op ons af gaat komen. Beter iets voor de wind lopen dan achteraf een gelopen race nog moeten inhalen. Kijk maar naar wat er bij Essent gebeurd. Door middel van een boeteclausule is de tent eigenlijk al verkocht voordat de aandeelhouders daarover mochten beslissen".

De SP is tegen de verkoop van de publieke energiebedrijven omdat deze een cruciale rol spelen in onze maatschappij. Daar hoort invloed van de democratie bij.

U bent hier