h

Liftend meer sociale zekerheid in Zoetermeer

13 november 2008

Liftend meer sociale zekerheid in Zoetermeer

Donderdag 13 november 2008 heeft het vervolg van de bespreking van de begroting 2009-2012 plaatsgevonden. Daar waar de start van dit debat afgelopen maandag vrij “soft” was, daar was er donderdag veel discussie en debat. En hier en daar zelfs enige oproer tussen colegepartijen en wethouders. De SP kan zeer tevreden terugkijken op de behandeling van de begroting. Drie van de uiteindelijk vier ingediende voorstellen van de SP konden op een meerderheid van de gemeenteraad rekenen.

Het voorstel van de SP om de armoedeval aan te pakken kon rekenen op steun van bijna de gehele raad. Alleen het CDA voelde niets voor het voorstel van de SP om mensen die net buiten de boot vallen te ondersteunen. Ook het voorstel van de SP om ambitieuzer te zijn op het onderdeel sociale voorzieningen heeft een ruime meerderheid weten te halen. Het college van B&W gaat haar uiterste best doen om 90% van de uitkeringsaanvragen binnen de gestelde termijn af te handelen. De inzet van de SP op sociale voorzieningen heeft bij deze behandeling van de begroting eindelijk eens zichtbaar resultaat opgeleverd!

Naast de twee voorstellen gericht op de sociale voorzieningen is ook het voorstel aangenomen om te onderzoeken of het ad-hoc carpoolen in Zoetermeer bevorderd kan worden. De wethouder was geheel tegen dit voorstel van de SP en heeft dit ook afgeraden. De gemeenteraad dacht hier gelukkig anders over. Dus de wethouder mag gaan onderzoeken hoe hij denkt het ad-hoc carpoolen te gaan bevorderen.

De SP heeft ook de toezegging gekregen van het college van B&W dat zij alles op alles zet om ervoor te zorgen dat er geen personeel uit de thuiszorg verloren zal gaan. Het college van B&W heeft toegezegd dat er al goede afspraken zijn gemaakt over overname van thuiszorgmedewerkers wanneer per 1-1-2009 de nieuwe contracten Huishoudelijke Hulp van kracht gaan. Daarnaast heeft het college van B&W toegezegd alles wat mogelijk is in te zetten om de samenwerking met het CAK te verbeteren. Met deze toezegging heeft de SP haar ingediende motie uit de eerste termijn ingetrokken en zal de SP het college van B&W op dit punt zeer kritisch blijven volgen.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: “Het is tegen mijn verwachting in een goed debat geworden. De onderwerpen die voor ons als SP deze begroting centraal stonden, sociale voorzieningen, huisvesting en groen zijn uitvoerig besproken. Uit het debat blijkt dat de SP op deze onderdelen erg verschilt van het college van B&W. Dit is voor de SP ook de hoofdreden om uiteindelijk tegen de begroting 2009-2012 te stemmen. De SP wil ook komend jaar de vrijheid hebben om zelf met alternatieven te komen zonder dat het college van B&W ons wijst op de aangenomen begroting.”

U bent hier