h

Culturele As en Stadsmuseum aanwinst voor de stad

27 november 2008

Culturele As en Stadsmuseum aanwinst voor de stad

De SP stemt in met het definitief ontwerp van de culturele as en de visie op het Stadsmuseum plus. Met deze investeringen zal in de toekomst de buurt rond de Dobbe en nieuw en levendig gebied worden waar veel te doen is. Bovendien kan met het nieuwe stadsmuseum en het filmhuis veel (culturele) activiteiten ondernomen worden. De SP heeft aangegeven dat beide plannen slechts onder voorwaarde van een solide financiele planning kunnen aanvangen.

Stadsmuseum plus

Bas Schuiling: "Over de uitbreiding van het Stadsmuseum is meer dan 10 jaar gepraat. Op de huidige locatie is het uit haar jasje gegroeid. Dat is vooral te merken als bijvoorbeeld scholen langs willen komen in het museum. Nu moeten zij vaak naar Den Haag uitwijken - dat is veel moeilijker te regelen. Ook kan het museum in de toekomst een grote rol spelen in de wijken met allerhande projecten."

De SP is nogal eens aangewezen als tegenstander van het Stadsmuseum.

Bas Schuiling: "Sommige mensen verwarren kritisch denken met tegenstemmen. We hebben nog vraagtekens bij voornamelijk de financiering van het geheel. Maar dat dit plan een forse verbetering betekent is voor ons duidelijk".

Culturele As

De Culturele As is bedoeld als rondloop rond de Dobbe en zo de Dorpsstraat met het Stadshart te verbinden. Sterke punten in het plan zijn vooral de verlevendiging van dit deel van het centrum evenals de realisatie van nieuwe horeca en het eerder genoemde stadsmuseum. Met deze investering wordt volgens de SP de basis gelegd om een aansprekender en vooral levendiger gebied van het centrum te maken.

Bas Schuiling: " Zoetermeer wordt vaak -niet ten onrechte- als saai gezien. Met een toenname van de horecagelegenheid op een mooie plek wordt dat hopelijk al weer minder. Met de culturele as ben je ook nog eens sneller in het historische centrum van Zoetermeer. Bovendien kan je in de toekomst ook terecht voor de betere film. En dan komen de activiteiten van het museum er nog bij. Het gaat meer een plek worden om langer te verblijven dan snel langs te lopen zoals nu."

Kosten

Met beide plannen is in totaal meer dan 10 miljoen euro aan eenmalige investeringskosten gemoeid. Dat is veel geld waar de SP niet lichtzinnig over denkt. Zoetermeer heeft door haar nieuwbouwverleden wel een aanzienlijke reserve die juist gebruikt moet worden om de stad te verbeteren en te verlevendigen. Beide investeringen passen volgens de SP in dat plaatje.

De SP heeft wel bedenkingen bij de structurele ( jaarlijkse ) kosten van het stadsmuseumplan. Die kunnen niet uit reservegeld komen, maar moeten op de begroting gepast worden.

Bas Schuiling: "De plannen gaan zwaar drukken op het budget voor cultuur. We willen absoluut niet dat andere instellingen het kind van de rekening worden. Bovendien moet er ook nog een oplossing voor het (amateur)toneel gezocht worden. Dit plan mag dat niet uitsluiten. Wellicht moet een volwassen stad meer uitgeven aan cultuur, relatief gezien is dat in Zoetermeer vrij laag. Daar moeten we snel een stevige discussie over voeren. Het college heeft nog een hoop huiswerk te doen".

U bent hier