h

Stadsonderhoud: presentatie rapport

31 oktober 2008

Stadsonderhoud: presentatie rapport

Tijdens de zomermaanden heeft de SP onderzocht hoe mensen op straat en via internet denken over het onderhoud in de buurt. Naar aanleiding van deze bevindingen is er tijdens de commissie Ruimte een rapport gepresenteerd. De conclusie is dat de gemeente het helemaal niet slecht doet met stadsonderhoud, maar desalniettemin een aantal aanbevelingen te maken zijn.

Aanleiding van het onderzoek is het vaststellen van de visie Openbare Ruimte in de gemeenteraad. Met deze visie wordt bepaald welke hoeveelheid onderhoud waar plaats vindt. Ook is er gekeken naar de sterke en zwakke punten van wijken.

Volgens de SP moet de gemeente kleinschalig inschatten waar onderhoud nodig is. Uit de ene buurt klinken klachten dat de straten onbegaanbaar worden door overwoekeringen, terwijl de volgende buurt er wel er vaak wordt gesnoeid. De wijkposten zijn hiervoor het belangrijkste aanspreekpunt.

Daarnaast gaven veel respondenten aan dat de kwaliteit van de fietspaden nog onder de maat is. Wethouder van Domburg stelde dat dat inderdaad het geval is, maar er ook al veel verbeteringen zijn gerealiseerd de afgelopen jaren.

Een belangrijk aandachtspunt is ook de waterkwaliteit in Zoetermeer. Samen met ecoloog Ap de Wit ( Statenfractie SP ) heeft raadslid Bas Schuiling een rondgang gemaakt en geconcludeerd dat er sprake is van veel achterstallig onderhoud.

Ab de Wit: "In de wat oudere wijken is de toestand in de vijvers en singels al abominabel slecht. Dikke baggerlagen als gevolg van bladinval en 40 jaar niet baggeren, en aaneengesloten kroosdekken bepalen het beeld. Grote delen van het watersysteem zijn daardoor nagenoeg levenloos en geven regelmatig stankoverlast. Veel vijvers liggen verborgen achter overmatige rietkragen en bosschages van opgeschoten wilgen, elzen en essen dus niemand die het ziet."

Natuurwethouder Speel zei toe bij het najaarsdebat met een reactie te komen.

Bas Schuiling: "Het college kent de eigen sterke en zwakke punten vrij goed. Zaak is het om daar werk van te maken. En natuurlijk gaan we er van uit dat onze aanbevelingen daarbij ten harte worden genomen. "

U bent hier