h

Westhoek: Thuiszorg nog niet optimaal

10 juli 2008

Westhoek: Thuiszorg nog niet optimaal

Woensdag 9 juli 2008 was fractievoorzitter Daniël Westhoek te gast bij het radioprogramma "het gesprek van de dag" op Radio West. De stelling van de dag was: "Het gaat goed met de thuiszorg". Tijdens dit een uur durende programma hebben luisteraars de mogelijkheid om te reageren op de stelling. Daarnaast worden altijd een aantal direct betrokkenen uitgenodigd om deel te nemen aan de discussie. De reactie van Daniël Westhoek op de stelling van de dag: "Het gaat beter in vergelijking met een half jaar geleden, maar goed gaat het nog zeker niet met de thuiszorg".

Gedurende het programma kwamen er een aantal personen aan het woord die zelf afhankelijk zijn van de thuiszorg. Er waren zowel positieve als negatieve reacties. Een duidelijke conclusie die aan het eind van het programma getrokken kan worden is dat door het gebrek aan personeel vervanging vaak moeilijk te regelen is. Ook blijken er nog steeds wachtlijsten te zijn bij een groot deel van de zorgaanbieders. De mensen die aan het woord zijn geweest vragen zich terecht af of zij vervanging krijgen als hun vertrouwde hulp op vakantie is. De directeur van Meavita gaf aan dat hij niet kan garanderen dat er voor iedereen vervangende hulp zal zijn. Met name als het gaat om de lichtere vorm van thuiszorg, de HH 1 variant.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: "Tijdens het programma waren er gelukkig positieve en negatieve reacties. Wat mij opviel was dat iedereen die aan het woord is gekomen zich zorgen maakt over de komende vakantie. Niemand is ervan overtuigd dat hun vertrouwde hulp gedurende de vakantie vervangen zal worden. In sommige gevallen betekend dit dat mensen wel tot 4 weken zonder hulp zitten. Op de vraag hoe de mensen dit denken op te lossen geven zijn allemaal het antwoord: 'ik zou het niet weten, ik zal vragen of mijn kinderen of misschien de buurvrouw ons een beetje zou kunnen helpen'. En de vermoedens van deze mensen werden nog eens bevestigd door de directeur van Meavita, die aangaf de zorg ook niet te kunnen garanderen. Dus mijn antwoord op de stelling van de dag is meer dan terecht. Het gaat beter, maar een thuiszorgmedewerker moet niet ziek worden of op vakantie gaan, want dan zitten de mensen gewoon zonder hulp."

U bent hier