h

SP kritisch over de jaarrekening 2007

7 juni 2008

SP kritisch over de jaarrekening 2007

Donderdag 5 juni vond in de gemeenteraad het jaarlijkse resultatendebat plaats. Tijdens dit debat kijkt de gemeenteraad terug op het jaar 2007. Is de gemeente binnen het budget gebleven en zijn de doelstellingen die voor 2007 waren gesteld gehaald?

Op veel punten gaat het goed in Zoetermeer. Maar op een aantal punten laat het College van B&W zeker nog steken vallen. Een aantal belangrijke doelstellingen uit het programma sociale voorzieningen is niet gehaald. Het betreft hier voornamelijk het bereiken van de mensen in de minima. De SP heeft het College van B&W erop gewezen hier veel sterker op in te zetten. Hoe meer mensen mee kunnen doen in Zoetermeer, hoe beter dat voor de stad is.

Het jaar 2007 is zeker geen goed voorbeeld geweest voor de zorg, met name de thuiszorg. Door de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is er marktwerking ingevoerd in de thuiszorg. Gevolgen waren enorm. Hulpbehoevende mensen zaten soms wekenlang zonder hulp en thuiszorgmedewerkers werden massaal door hun werkgever ontslagen. De SP heeft de wethouder meegegeven een dergelijke herhaling in 2008 niet te tolereren.

Op het gebied van bouwen en wonen was de SP gematigd positief. De SP is blij dat het College van B&W veel van de voorstellen van de SP op dit gebied uitvoert. Wel heeft de SP benadrukt dat twee belangrijke doelgroepen, namelijk de starters en de ouderen, niet uit het oog mag verliezen. Het College van B&W heeft namelijk aangegeven dat de geplande jongerenwoningen aan de Denemarkenlaan en de geplande ouderenwoningen aan het Katwijkerlaantracé vertraging hebben opgelopen. Juist deze belangrijke doelgroepen op de woningmarkt krijgen het hierdoor alleen nog maar moeilijker om een plekje in Zoetermeer te vinden.

Daniël Westhoek Aan het eind van het debat moet de gemeenteraad instemmen met de bestemming van het overschot van de begroting van 2007, dit jaar maar liefst 17 miljoen. De SP heeft tegen de bestemming gestemd, omdat de SP van mening is dat het geld tijdens het voorjaarsdebat, dat 19 juni gehouden zal worden, verdeeld moet worden. Daniël Westhoek: “Tijdens het voorjaarsdebat wordt er gesproken over de mogelijke opzet van de begroting voor 2009 en verder. Dat is de plek waar het geld dus verdeeld wordt. Waarom zouden we dan twee weken ervoor, zonder enig debat, al instemmen met de bestemming van het geld?”

U bent hier