h

Meerderheid raad kiest voor marktwerking in de zorg

24 juni 2008

Meerderheid raad kiest voor marktwerking in de zorg

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 23 juni 2008 hebben de SP en de ChristenUnie/SGP gezamenlijk opgeroepen de nieuwe aanbesteding voor de Huishoudelijke Hulp (thuiszorg) met de raad te bespreken. Een aanbestedingsproces is in de regel een bevoegdheid van het College van B&W. Maar gezien de problemen in de thuiszorg het afgelopen jaar en de keuze die het College van B&W heeft gemaakt voor de nieuwe aanbesteding Huishoudelijke Hulp vonden de SP en de ChristenUnie/SGP dat de raad over dit onderwerp moest spreken. Hiertoe dienden zij een motie in. De overige partijen zagen hier echter de noodzaak niet van in en verworpen de motie.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: “De overige partijen hebben door het verwerpen van deze motie van de SP en de ChristenUnie/SGP duidelijk hun voorkeur gegeven voor marktwerking in de (thuis)zorg. En dat ondanks de vele problemen die zich het afgelopen jaar hebben voorgedaan in de thuiszorg. Ik kan niet begrijpen dat er zo'n grote meerderheid van de gemeenteraad blind vertrouwd op de marktwerking in de zorg en concurrentie op prijs ziet als de oplossing voor een betere, kwalitatieve zorg. Ik voorzie in de nieuwe aanbesteding Huishoudelijke Hulp verdere problemen in de thuiszorg en wilde daarom met de raad en het College van B&W van gedachten wisselen over de nieuwe aanbesteding Huishoudelijke Hulp. Ik vond hierin alleen steun bij de ChristenUnie/SGP.”

De nieuwe aanbesteding Huishoudelijke Hulp is sinds 20 juni 2008 openbaar. Alle zorgaanbieders kunnen weer inschrijven en “vechten” voor een plaatsje op de markt van de thuiszorg. Prijs is in de openbare aanbesteding één van de belangrijkste factoren. Kwaliteit en overige bepalingen komen pas op een tweede plaats.

U bent hier