h

Kwaliteit thuiszorg is zeker nog niet goed

28 april 2008

Kwaliteit thuiszorg is zeker nog niet goed

De SP heeft de afgelopen twee maanden de kwaliteit van de thuiszorg gepeild. Na de massale ontslagen van thuiszorgmedewerkers en hulpbehoevenden die zonder zorg zitten is de situatie in de thuiszorg geleidelijk aan weer wat stabiel aan het worden.. Dat heeft de SP ook gemerkt aan de tientallen ingevulde enquêtes. Veel hulpbehoevende ontvangen nu gelukkig de zorg die ook geïndiceerd is. Gemiddeld wordt er een 5,7 gegeven voor de huidige kwaliteit van de thuiszorg.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: “Ik ben blij dat uit de enquête blijkt dat hulpbehoevenden over het algemeen de zorg ontvangen die geïndiceerd is. Echter een rapportcijfer van 5,7 voor de kwaliteit van de thuiszorg is natuurlijk veel te laag. De Zorg aan inwoners is een belangrijk onderdeel. Wat mij betreft ben ik pas tevreden als er een rapportcijfer van 7 of hoger wordt gegeven voor de kwaliteit van de thuiszorg”.

Uit de enquête blijkt verder dat veel mensen de kwaliteit van de thuiszorg ten opzichte van voor de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gedaald vinden. De meest gegeven reden hiervoor zijn de problemen die zich hebben voorgedaan met de thuiszorg en de onduidelijkheid waarin veel van de geënquêteerd lange tijd hebben verkeerd. Deze uitkomst maakt dus duidelijk dat de kwaliteit nog veel beter kan.

De nieuwe aanbesteding voor de huishoudelijke hulp wordt op dit moment voorbereid. De commissie Samenleving heeft al een oriënterende vergadering gehad over wat er in het bestek opgenomen moet worden. Voor de SP is het na de uitkomst van deze enquête nogmaals duidelijk geworden dat er geen concurrentie moet plaatsvinden op prijs, maar op kwaliteit. (het zogenaamde “Zeeuwse model”) Iedere zorgaanbieder die voor een vooraf bepaalde prijs aan een minimum vastgesteld kwaliteitsniveau kan voldoen mag mee doen aan de aanbesteding. Degene die de beste kwaliteit voor de vastgestelde prijs kan leveren krijgt de gunning.

U bent hier