h

Wethouder: Niet direct actie om alfahulpconstructie een halt toe te roepen

19 februari 2008

Wethouder: Niet direct actie om alfahulpconstructie een halt toe te roepen

Tijdens de raadsvergadering van maandag 18 februari 2008 heeft de fractie van de SP mondelinge vragen gesteld aan wethouder Speel (CDA), verantwoordelijk voor de WMO, in reactie op het voorgenomen besluit van het kabinet om alfahulp door gecontracteerde zorgaanbieders onmogelijk te maken. De wetswijziging zal hoogstwaarschijnlijk in 2009 in gaan. Als SP hebben wij aan de wethouder gevraagd of hij, gelet op het voorgenomen besluit van het kabinet, direct actie zal ondernemen en nu al de zorgaanbieders verbiedt te werken met de alfahulpconstructie. Het antwoord van de wethouder was duidelijk: NEE.

Daniël WesthoekDaniël Westhoek: “Wat ik aan de wethouder heb gevraagd is of hij niet een jaar wil wachten totdat de wet hem verplicht de afspraak met de zorgaanbieders te maken, maar of hij deze afspraak nu per direct al met de zorgaabieders wil maken. Je kan het namelijk een jaar uitstellen, maar dat heeft in wezen geen enkele zin. Want waarom nu de thuiszorgmedewerkers ontslaan die je volgend jaar weer hard nodig hebt? Want een deel van de thuiszorgmedewerkers stopt met hun werkzaamheden en gaan niet verder als alfahulp. De zorg verliest deze mensen gewoon. Ik ben dan ook zeer teleurgesteld dat de wethouder niet nu al de afspraak met de zorgaanbieders wil maken.”

De wethouder geeft als argument dat hij alle handen die er nu nodig zijn om aan de zorgvraag te voldoen vast wil houden. Dit argument zorgt alleen maar voor meer verwarring. Want nu direct ingrijpen en de afspraak maken voorkomt juist dat er nog meer thuiszorgmedewerkers de handoek in de ring zullen gooien.

Tijdens het stellen van mondelinge vragen is er niet de mogelijkheid een debat aan te gaan met de wethouder. Het onderwerp WMO, waarvan de thuiszorg een onderdeel is, zal op de agenda van de eerst volgende raadscommissie Samenleving staan. Dan zal de SP het debat met de wethouder over dit punt zeker aangaan.

U bent hier