h

Raad stemt in met Kwadrant

1 februari 2008

Raad stemt in met Kwadrant

Tot verdriet van de SP heeft een meerderheid van de raad ingestemd met de visie Maximaplein / Kwadrant en Van Tuyllsportpark. De SP heeft vanaf het begin de onlogische visie en de megalomane aanpak rond het Van Tuyllpark gehekeld en bestreden met argumenten. Helaas leek de gemeenteraad van te voren al in te stemmen met het hele plannen. Op geen enkel momenten werden de SP-argumenten gewogen.

Volkstuinen

Het college wil de volkstuinen die al meer dan 30 jaar bestaan verplaatsen naar buiten de stad. Dit is niet alleen erg zuur voor de volkstuiners die jaren lang iets hebben opgebouwd op die plek, maar ook nog eens tegen de expliciete wens van de Tweede-Kamer. De regeringspartijen CU en CDA hebben zelfs afgelopen najaar nog extra geld gereserveerd om dergelijke complexen juist in stedelijk gebied te behouden. 'Een lagere overheid kan dat niet zomaar naast zich neerleggen' aldus Bas Schuiling in de raadsvergadering.

Het college wil op die plek woningen bouwen. Dat is op zijn minst een vreemde keuze aangezien het gebied tussen twee van de drukste wegen ligt. Waarschijnlijk zal het erg moeilijk worden om geluids- en milieuoverlast naar een acceptabel niveau te krijgen. Bovendien wie wil er wonen naast een complex dat tot een miljoen bezoekers per jaar gaat trekken, op een bedrijventerrein?

Van Tuyllsportpark

De SP verzet zich ook tegen het verder volbouwen van het Van Tuyllsportpark. De gemeente wil ruimte bieden aan een enorm complex met verschillende vormen van uitgaan. Mogelijk gaat het bijvoorbeeld om een complex met bioscoop en andere voorzieningen. De SP vindt dat uitgaan in het stadscentrum hoort, niet gefragmenteerd over alle delen van de stad. Niet voor niets zijn er al jaren klachten over de sociale veiligheid. Nu dwingt het bestuur om of door een weinig prettig gebied te fietsen of de auto te pakken. Dat is niet in lijn met het groene beleid van Zoetermeer. Bovendien komt zo de doelstelling van een bruisend centrum verder dan ooit te staan.

Visie?

De visie van het college kenmerkt zich door termen als ' moet nog onderzocht worden'. De argumentatie is er met de haren bijgesleept. Het is duidelijk dat er eerst een doel is opgesteld en daarna pas naar het doel toegeschreven. Zo wordt een van de laatste 'open plekken' in de stad opgevuld met voorzieningen waar de Zoetermeerse burger weinig aan heeft. Wat de SP betreft een gemiste kans.

U bent hier