h

Eigen visie op het Kwadrant

4 december 2007

Eigen visie op het Kwadrant

In de commissie Ruimte van maandag 3 december heeft de SP een eigen visie op het kwadrant, het gebied rond het Prinses Maximaplein, gepresenteerd getiteld 'landschap door keuze'. Met dit initiatief wil de SP de commissie voorhouden dat er vele mogelijkheden zijn voor stadsontwikkeling en roept daarmee op om niet klakkeloos de smaak van het college te volgen.

Bas Schuiling: "Een belangrijk verschil tussen onze visie en die van de gemeente is dat wij de volkstuinen behouden, een groene zone tussen Oosterheem en Palenstein creeƫren zonder stadsontwikkeling onmogelijk te maken. Wij vinden dat de wethouder teveel uitgaat van het volbouwen van het gebied, terwijl rust en ruimte een van de grote pluspunten van deze stad is. Investeer daar dan ook in in plaats van via de salami-techniek steeds meer van de stad vol te bouwen. Behoud van volkstuinen in stadsgebied is notabene overheidsbeleid, ook van dit kabinet".

Volktuinen
Keuzes: straks openbaar parkgebied of straks meer steen?

De SP is uitgegaan van dezelfde voorwaarden als het college en gebruikt daarmee ook dezelfde 'pijlers' in de stad. Zo wordt duidelijk dat met dezelfde randvoorwaarden een heel ander gebied kan ontstaan. Daarmee is het argument dat de college-visie uitsluitend op basis van expertise tot stand is gekomen afgedaan. De commissie en de gemeenteraad zouden beter moeten nadenken over de keuzes die er nog steeds wel degelijk liggen.

Daarnaast is de SP het niet eens met de keuze voor meer grootschalige leisure in de stad. Sommige voorstellen behelsen zelfs een aanloop tot een miljoen mensen per jaar. Daarmee maakt de raad in principe de keuze om het gehele Van Tuyllpark uiteindelijk op te offeren aan parkeerplaatsen, 7 hectare aan gebouw met alle voorzieningen en meer. De SP maakt juist de keuze om in parkgebied op kleinere schaal ontspanningmogelijkheden toe te voegen waar iedereen gebruik van kan maken. De gemeente moet op de schaarse ruimte bouwen en ontwikkelen voor de eigen bevolking, geen facititeiten bieden waar mensen van heinde en verre op af komen.

U bent hier