h

SP verwerpt achterkamertjesbegroting

10 november 2007

SP verwerpt achterkamertjesbegroting

De SP hekelt de vaststelling van de begroting voor 2008 en heeft de begroting verworpen. Nog voordat er een officiele stemming plaatvond lag er al een 'gecombineerd' voorstel vol compromissen waar de raad niet over besloten heeft laat staan dat er zeker een meerderheid voor was. Er waren zo'n 70 moties ingediend waarvan het overgrote deel weer ingetrokken is.

De SP weigert hieraan mee te werken en pleit voor een transparant en open debat. De begroting kan pas vastgesteld worden nadat alle moties en amendementen ter stemming zijn gebracht. Daarna kan de raad wat de SP betreft samen besluiten hoe de begroting sluitend gekregen kan worden. Vooral 'waterdruppels' op een gloeiende pan zoals beperken OZB en rioolrechtenstijging is de SP in het verkeerde keelgat geschoten. Er is hiervoor 350.000 euro begroot terwijl de gemiddelde burger er amper een euro per jaar op vooruit gaat. Hiervoor was waarschijnlijk ook geen meerderheid.

Terwijl er geld wordt uitgegeven voor een 'gemeentesoap', 'prikstokken bij wijkposten' en extra budget voor stadpromotie blijven volgens de SP echte problemen als leegstand, woningnood en thuiszorg onopgelost.

Een aantal SP-voorstellen zijn wel toegezegd. Zo gaat het college de situatie mbt tot de thuiszorg onderzoeken. In de Tweede-Kamer heeft de SP schriftelijke vragen gesteld over de Zoetermeerse situatie. Ook onderzoekt het college of de toeslag op het aanvragen van urgentieverklaring van de woonpas afgeschaft kan worden voor degenen die terecht een beroep doen op deze regeling. Samen met D66 heeft de SP gepleit voor een nachtverbinding via de randstadrail in plaats van de nachtbus en er komt een onderzoek naar gratis of veel goedkoper openbaar vervoer.

Voorstellen met betrekking tot het bestrijden van leegstand, afschaffen van precariobelasting en het instellen van een reclamebelasting konden niet op een meerderheid rekenen.

U bent hier